Warning: Creating default object from empty value in /home/panepo/public_html/portal/plugins/system/J2top.php on line 78
Νομοθεσία
Συγκρότηση σε σώμα το νέο ΔΣ 2018-2020 » Νέο ΔΣ της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο   2018-2020 Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβουλίο της Πανελλήνιας Ενωσης Πτυχιώχων Οινολόγων που προέκυψε α... Δ.Τ. Συναντηση του ΔΣ της ΠΑΝΕΠΟ με το αναπλ. Υπου... » Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. συναντά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 δείτε το ΔΤ εδώ ΔΤ για VINITECH 2016 »  Δελτίο τύπου :Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. στην Vinitech-Sifel 2016             Η έκθεση αγροτικού και βι... ΔΤ Σεμιναριο 25-6-2016 »    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο  25 Ιουνίου 2015 , το εκπαιδευτικό επιμορφωτικό σεμινάριο της ΠΑΝΕΠΟ με θέμα ‘Ορ... Εκλογες ΔΣ 2016-2018 » Αποτελέσματα εκλογών για Δ.Σ ΠΑΝΕΠΟ   (2016-2018) Το βράδυ της Κυριακής 6 Μαρτίου 2016 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή του ... ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ »   «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΟΙΝΟΦΙΛΟΥ ΣΤΗ Ν. ΕΛΛΑΔΑ»   ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.   Η... Ιστοσελίδες με Θέσεις Εργασίας στο Εξωτερικό » USA www.winejobs.com http://www.winebusiness.com/classifieds/winejobs/ http://wineserver.ucdavis.edu/venjobs/index.php http://wine.wsu.edu/edu... Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου 2014-2016 » Μάρτιος 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕκλογΗ ΝΕου ΔιοικητικοΥ ΣυμβουλιοΥ 2014-2016  Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογ... Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου 2012-2014 » Μάρτιος 2012   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   ΕκλογΗ ΝΕου ΔιοικητικοΥ ΣυμβουλιοΥ 2012-2014    Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα ... Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου 2010-2012 » Μάρτιος 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕκλογΗ ΝΕου ΔιοικητικοΥ ΣυμβουλιοΥ 2010-2012  Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μ...
Νομοθεσία
PDF Εκτύπωση E-mail
Ειδικοι όροι εμφιάλωσης οίνων

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ ΟΙΝΩΝ

 

Το υπουργείο ΥΠ.ΑΑΤρ εξέδωσε απόφαση σχετικά με τους «Ειδικούς όρους εμφιαλώσεως Οίνων» :

Ειναι η υπ΄αριθμ:  ΥΑ 3915/144646/23.10.2018  του τμήματος Αμπέλου  Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του ΥΠ.ΑΑΤρ

Δείτε την απόφαση  πατώντας εδώ .

 

 
PDF Εκτύπωση E-mail
οδηγός εγγράφων Δ.Α.Ο.Κ.
Οδηγός εγγράφων  Δ.Α.Ο.Κ.
 
Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», υλοποίησε τον παρόντα οδηγό εγγράφων Δ.Α.Ο.Κ. μετά από πρόταση συναδέλφων οινοποιείων και στελεχών των
οινοποιείων της Ένωσης.Ο μεγάλος αριθμός των εγγράφων που τα οινοποιεία καλούνται να συμπληρώνουν καθημερινά και η διαφορετική, σε ορισμένες περιπτώσεις,
συμπλήρωση τους ανά περιοχή ή/και οινοποιείο, ώθησε την Ένωση στην πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης αυτών των εγγράφων και στην παροχή ενδεικτικών
αραδειγμάτων συμπλήρωσής τους. Θεωρούμε οτι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο.
 
 Πατήστε εδώ για να δείτε τον οδηγό εγγράφων Δ.Α.Ο.Κ.
 
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Ογκομέτρηση Δεξαμενών

 

ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ  

Απόφαση της ΑΑΔΕ  με αριθμ. πρωτ: 30/003/000/774/22.2.2019 – Γενική Διεύθυνση Γ.Χ.Κ. Δ/νση Αλκοόλης και & Τροφίμων, με θέμα «έγκριση εφαρμογής της ογκομετρικής μεθόδου με χρήση ροομέτρου στις ογκομετρήσεις δεξαμενών αιθυλικής αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη» καθώς επίσης και τις αναφερόμενες στην ανωτέρω ΑΔΑ αποφάσεις.

 Πατήστε  για περισσότερες λεπτομέρειες  :

εδώ 

εδώ 

εδώ : 


 

ΦΕΚ σχετικά με την Ογκομέτρηση Δεξαμενών στα Οινοποιεία

Εκδόθηκε η υπ’ αρ. 30/003/000/1614 με ΦΕΚ 1624/2018 απόφαση της ΑΑΔΕ στην οποία ορίζονται οι διατυπώσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση χρήσης δεξαμενών αποθήκευσης οίνου, αιθυλικής αλκοόλης και ποτών.

Διαβάστε εδώ το σχτικο ΦΕΚ

 
PDF Εκτύπωση E-mail
Νομοθεσία

 

 


 

Aναζήτηση των όρων πατήστε Ctr+F και εισάγετε τη λέξη που ψάχνετε

 

Αυτή η σελίδα φιλοξενεί Νομοθετικά κείμενα που σχετίζονται με τον κλάδο

Τα άρθρα βρίσκονται στα γραφεία της Ένωσης.

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ή να μας ενημερώσετε για ένα νέο νόμο, επικοινωνήστε με τον Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή μέσω της σελίδας Επικοινωνίας.

Μπορείτε να βρείτε τα Ελληνικά ΦΕΚ και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς στις παρακάτω σελίδες:

Οινολογικά Εργαστήρια

HACCP, Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων - ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)

ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ - Δωρεάν Αναζήτηση ΦΕΚ

Όλη η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τον ΟΙΝΟ

H Ευρωπαϊκή Νομοθεσία υπό εκπόνηση

Το Κοινοτικό Δικαστήριο και οι αποφάσεις του ως σήμερα

Τα τελευταία νέα του Υπ. Γεωργίας σχετικά με τη φυτική παραγωγή και τον οίνο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ της ΕΘΝΙΚΗ  ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΑΜΠΕΛΟΥ  &  ΟΙΝΟΥ (ΕΔΟΑΟ) 

              Διευκρινήσεις στις διαδικασίες εφαρμογής της ανταποδοτικής εισφοράς υπέρ ΕΔΟΑΟ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ της ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΚΕΟΣΟΕ) 

              Διευκρινήσεις στις διαδικασίες εφαρμογής της ανταποδοτικής εισφοράς υπέρ ΕΔΟΑΟ.  

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΑμοιβΗ για οινολογικΕς εργασΙες


Νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Οίνο

Η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον οίνο μπορεί να γίνει μέσο της ιστοσελίδας της EUR-lex http://eur-lex.europa.eu/el/index.htm. Η EUR-Lex παρέχει άμεση δωρεάν πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να συμβουλεύονται την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ περιλαμβάνει, ειδικότερα, τις Συνθήκες, τη νομοθεσία, τη νομολογία και τις προπαρασκευαστικές πράξεις.

Μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα παρακάτω νομοθετικά κείμενα από την ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/index_el.htm

Επίσης όλα τα κείμενα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον οίνο είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας http://eur-lex.europa.eu/el/legis/latest/chap036055.htm  καθώς και του ευρετηρίου επιλέγοντας την κατηγορία 03.60.55. Οίνος στην ιστοσελίδα http://eur-lex.europa.eu/Repview.do?rep=03. Το σύστημα παρέχει επίσης δυνατότητες εκτεταμένης αναζήτησης.

 

Σημείωση: Κατά την αναζήτηση της ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον οίνο θα πρέπει κανείς να κοιτάτε και το κείμενο/ιστοσελίδα με τίτλο «βιβλιογραφική σημείωση» σε μορφή html όπου αναφέρονται ποια παλαιότερα κείμενα τροποποιούνται από το συγκεκριμένο έγγραφο και από ποια νέα κείμενα τροποποιείται ή καταργήται το ίδιο ώστε να λαμβάνει κανείς υπ’όψιν τα τελευταία ισχύοντα. Σημαντικό βοήθημα αποτελούν επίσης και οι τελευταίες ενοποιημένες εκδόσεις των κανονισμών οι οποίες παρατίθενται στις ίδιες σελίδες σε μορφή αρχείου pdf.

Όλα τα παρακάτω παρατίθενται για ενημερωτικούς λόγους, οι συντάκτες δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή αλλαγές.

Το EUR-Lex αλλάζει

Από τον Μάρτιο 2013, το νέο EUR-Lex λειτουργεί παράλληλα με αυτήν την έκδοση του EUR-Lex.

Επικαιροποιημένος Οδηγός ετικετών -  διορθώσεις (δείτε παρακάτω)

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Διαβιβαστικό και Οδηγός Ετικετών (επικαιροποιημένος 7/3/14 - διορθώσεις) - Επισήμανσης & Παρουσίασης Οίνων-Αμπελοοινικών Προϊόντων ΥπΑΑΤ (Υποχρεωτικές & Προαιρετικές ενδείξεις)

 

Έγγραφο ΥπΑΑΤ αριθμ. 997/28985/28-2-2014 ∆ιευκρινήσεις επί της Πιστοποίησης των Ποικιλιακών Οίνων. Διαδικασία και τέλη πιστοποίησης. Σχετ. ΚΥΑ 5833/155045/12-12-2013

 
 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Υπογράφηκε από τη (διυπουργική) Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό.

Συγκεκριμένα υπεγράφησαν το

ΦΕΚ 3155/12.12.2013 (νέο χωροταξικό του Τουρισμού)  Έγκριση τροποποίησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού.
Σύμφωνα με το παραπάνω ενισχύεται ως νέα ειδική κατηγορία ειδικών μορφών τουρισμού ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός.

η «Έγκριση πορισμάτων της έκθεσης αξιολόγησης της εφαρμογής του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό», η οποία αφορά την αξιολόγηση του προϋφιστάμενου Πλαισίου,

και η  «Έγκριση τροποποίησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», που αφορά το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
 

Επίσης το ΦΕΚ 1180/2000 περιέχει τον Ορισμό Επισκέψιμων Οινοποιείων  - απόφαση 385951/31-12-2000 του τότε Υπουργείου Γεωργίας περί "Καθορισμού συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού ΕΚ-1493/99, που αναφέρονται στη διαφήμιση των αμπελοοινικών προϊόντων" καθορίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες ένα οινοποιείο μπορεί να χαρακτηριστεί επισκέψιμο, Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

Α. Πινακίδες
Πρέπει να υπάρχουν πινακίδες τοποθετημένες σε κατάλληλες θέσεις που ενημερώνουν τους επισκέπτες για:
1. Τo ωράριο επίσκεψης στο οινοποιείο.
2. Το κόστος γευστικής δοκιμής, εάν υπάρχει.
3. Τον τιμοκατάλογο του οίνου, των άλλων αμπελοοινικών προϊόντων και των συναφών
    υπηρεσιών.
4. Κάθε άλλη αναγκαία υπόδειξη ή ενημέρωση.
Β. Χώροι
Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς και ασφαλείς χώροι για:
1. Πρόσβαση στο οινοποιείο.
2. Υποδοχή, διαμονή και υγιεινή των επισκεπτών.
3. Γευσιγνωσίας, για την άνετη γευστική δοκιμή.
4. Τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης του οίνου και των προϊόντων που παράγονται  με πρώτη ύλη τα αμπελοοινικά παραδοσιακά προϊόντα, εφόσον γι' αυτά έχουν ληφθεί οι αναγκαίες άδειες που ενδεχομένως απαιτούνται.
Γ. Δραστηριότητες
Τα επισκέψιμα αυτά οινοποιεία, για τη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους μπορούν να:
1. Συνεργάζονται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς προκειμένου να αναδείξουν, προβάλλουν και αξιοποιήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά γύρω από το αμπέλι και τον οίνο.
2. Συνεργάζονται με ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς τουρισμού, αγροτουρισμού και πραγματοποιούν εθνικές και διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενό τους, με στόχο την προβολή των ελληνικών οίνων στο εσωτερικό και εξωτερικό.
3. Οργανώνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου συνεργαζόμενα με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιλεγμένα εστιατόρια, εταιρίες catering και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.
4. Υποδέχονται σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα και οποιονδήποτε επιθυμεί να τα επισκεφθεί συμβάλλοντας με σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στην αύξηση ενδιαφέροντος του κοινού και των επαγγελματιών για το αμπέλι και τον οίνο.
5. Οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων προωθείται και προάγεται η εν γένει εμπορική και πολιτιστική ταυτότητα των παραγόμενων οίνων τους.
6. Πωλούν αξεσουάρ, βιβλία και αντικείμενα σχετικά με τον οίνο και το οινοποιείο.
7. Πωλούν ειδικούς οίνους και συσκευασίες δώρου.
8. Εκθέτουν παραδοσιακά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποιίας.
Δ. Αδειοδότηση
1. Η επισκεψιμότητα στα αναφερόμενα οινοποιεία είναι δυνατή εφόσον αυτά είναι εφοδιασμένα με τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες που αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και χώρων καθώς και χώρων υγιεινής κατά την παραμονή των επισκεπτών.
2. Παραλλήλως, η προβολή και διαφήμιση των οίνων και των λοιπών οινικών προϊόντων  πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα, που σκοπό έχουν να καθοδηγούν ορθά τους επισκέπτες - καταναλωτές και να τους προστατεύουν από ανακρίβειες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση ή να τους παραπλανήσουν.
3. Τα οινοποιεία που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και καθίστανται επισκέψιμα, υποχρεούνται να γνωστοποιούν το γεγονός αυτό στο Υπουργείο Γεωργίας και στην αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι υπεύθυνοι του οινοποιείου υποχρεούνται να δέχονται τα εντεταλμένα όργανα του Υπ. Γεωργίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για έλεγχο.

 

 

Διαδικασία πιστοποίησης οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και Ποικιλιακών  για την αμπελοοινική περίοδο 2013-14. Έγγραφο ΥπΑΑΤ με αριθμ. 312/9978/ 23 -1 -2014 σχετικά με την ΚΥΑ 5833/155045 (Β’ 3324).

 

Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 5833/155045 για τον καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 607/2009 της Επιτροπής για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του Καν.(ΕΚ) 1234/2007 όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τους ποικιλιακούς οίνους, την επισήμανση και παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο 3324/Β/27-12-2013 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

 

 

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013 Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Τα άρθρα 64, 90, 95 που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα.

ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013 DIEPPY.pdf

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013 οι διατάξεις, βάσει των οποίων τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό.
Οι σχετικές διατάξεις αναφέρονται στο άρθρο 91 της Απόφασης με αριθμό Α2-861.
Στην ίδια απόφαση και στο άρθρο 95 § 2, δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή εφόσον το ζητήσει να γίνεται παρουσία του, η μετάγγιση της ποσότητας οίνου που παρήγγειλε, ώστε να μπορεί να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης συσκευασίας και συνεπώς να ταυτοποιήσει το προϊόν σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

 

Διευκρινήσεις για τις συντηρητικές ουσίες οίνων και μούστου, από Κρατικές Υπηρεσίες

Γνωρίζουμε στους οινοποιούς, χωρικούς και μη, της Περιφερειακής Ενότητάς Πιερίας ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των ουσιών «Βενζοϊκό οξύ» και «σαλικυλικό οξύ» ή άλατα αυτών των οξέων, σαν συντηρητικά οίνων και μούστου.

Η χρήση των ουσιών αυτών στην οινοποίηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές και για το λόγο αυτό προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τους προμηθευτές των ουσιών αυτών στους οινοπαραγωγούς (φαρμακεία, καταστήματα γεωργικών φαρμάκων κ.ά.) όσο και για τους ίδιους παραγωγούς οίνων που τις χρησιμοποιούν.
Η Υπηρεσία μας καθώς και η Χημική Υπηρεσία Κατερίνης θα προβούν σε συστηματικούς ελέγχους τόσο στα Οινοποιεία όσο και στην αγορά (λαϊκές αγορές κλπ) για τον έλεγχο των τελικών προϊόντων.

Παρτίδες, που βρεθούν να περιέχουν τέτοιες απαγορευμένες ουσίες, θα καταστρέφονται και οι παραβάτες θα διώκονται (Ν.396/1976 άρθρα 14 &15).
Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι οι αποκλειστικά επιτρεπόμενες συντηρητικές ουσίες σε οίνους είναι :

1. Σορβικό οξύ : 20 γραμ. στα 100 κιλά οίνου

2. Διοξείδιο του θείου :

α) Ερυθροί ξηροί ή ημίγλυκοι οίνοι : 15 γραμ. στα 100 κιλά

β) Λευκοί ή ροζέ, ξηροί ή ημίγλυκοι οίνοι : 20 γραμ. στα 100 κιλά.

 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

 

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 716/2013 της Επιτροπής, της 25ης Ιουλίου 2013 , για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών

 

Aλλαγή στα συνοδευτικά έγγραφα αμπελοοινικών προϊόντων - Εγκύκλιος 3447/89750/18/7/2013

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καν (ΕΚ)314/2012 της Επιτροπής που τροποποίησε τους Καν(ΕΚ) 436/2009 και τον Καν(ΕΚ)555/2008 της Επιτροπής, τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία συντάσσονται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζουν τα κράτη μέλη πριν από την έναρξη ισχύος του εν λόγω κανονισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 1-8-2013. Μετά την καταληκτική ημερομηνία θα χρησιμοποιούνται μόνο τα συνοδευτικά που προβλέπονται στον Καν.(ΕΚ)436/2008 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Επομένως για περιπτώσεις που ήταν απαραίτητο το συνοδευτικό έγγραφο του παραρτήματος VΙΙ του Καν.(ΕΚ)436/2009 (πριν από την τροποποίηση του με τον Καν (ΕΚ)314/2012 της Επιτροπής) μετά την 1-8-2013 θα πρέπει να αντικατασταθεί από το προαναφερόμενο υπόδειγμα συνοδευτικού που είναι αναρτημένο στην e-Bacchus (στην αγγλική γλώσσα,  στην ελληνική γλώσσα και είναι διαθέσιμα στην e-Bacchus, δείτε παράγραφο IV).

Η νέα ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση αμπελώνων … αντιμέτωπη με τη δυσπραγία για τις εγγυήσεις

Με την υπ΄αριθμ: 3832/75322/18.6.2013 ΚΥΑ καθορίζονται εκ νέου οι προϋποθέσεις ένταξης των αμπελουργών οινοποιησίμων σταφυλιών για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, που ουσιαστικά τροποποιεί ελάχιστες διατάξεις σε σχέση με την προηγούμενη οι σημαντικότερες των οποίων είναι η ελαστικοποίηση των κριτηρίων συγκέντρωσης εκτάσεων ανά Δ.Α.Ο.Κ και η μεταβολή στις προτεραιότητες λήψης δικαιώματος αναδιάρθρωσης (προηγούνται οι περιοχές Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.)
Πρόβλημα στην εκτέλεση των προγραμμάτων Αναδιάρθρωσης αποτελεί η κατάθεση εγγυητικών επιστολών (120% επί της αξίας των δράσεων) για τους αμπελουργούς που επιθυμούν να λάβουν προκαταβολή , γεγονός που έχει στρέψει τους αμπελουργούς να εκτελούν τις δράσεις της αναδιάρθρωσης εντός του έτους έγκρισης , ενώ μόνο το 17% λαμβάνει προκαταβολή, λαμβανομένων υπ όψιν της ρευστότητας των νοικοκυριών και της δυστοκίας των Τραπεζών.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων του επομένου έτους, αφού τα ποσά που θα διατεθούν πολλαπλασιάζονται (από 4 εκ σε 10 εκ. €), ενώ αναμένεται και η αύξηση των κατ΄αποκοπήν ποσών κατά περίπου 15%. Παράλληλα συζητείται ο αποκλεισμός των αμπελουργών για τους οποίους έχουν εντοπιστεί παράνομες φυτεύσεις.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2013


Αποφάσεις OIV 2013 (για λεπτομέρειες επισκεφθείτε το website του OIV http://www.oiv.int/oiv/info/enresolution)

 

Year

Adoption ref.

Area

Title

 

2013

OIV-OENO 477-2013

OENO

METHOD OF DETERMINATION OF PHTHALATES BY GAS CHROMATOGRAPHY/MASS SPECTROMETRY IN WINES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 521-2013

OENO

METHOD OF DETERMINATION OF PHTHALATES IN SPIRITUOUS BEVERAGES BY GAS CHROMATOGRAPHY/MASS SPECTROMETRY

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 482-2013

OENO

MONOGRAPH ON NANOFILTRATION MEMBRANES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 487-2013

OENO

REVISION OF THE MONOGRAPH ON MEASUREMENT OF CINNAMYL ESTERASE ACTIVITY IN ENZYMATIC PREPARATIONS (OIV-OENO 6-2007)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 488-2013

OENO

REVISION OF THE MONOGRAPH ON DETERMINATION OF BETA-GLUCANASE (ß 1-3, ß 1-6) ACTIVITY IN ENZYME PREPARATIONS (OIV-OENO 340-2010)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 495-2013

OENO

MONOGRAPH ON PROTEIN PLANT ORIGIN - MODIFICATION OF THE FILE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 496-2013

OENO

MONOGRAPH ON YEAST AUTOLYSATES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 497-2013

OENO

CELLULAR YEAST HULLS – Codex (YEAST WALLS)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 498-2013

OENO

MODIFICATION OF THE FILES ON OENOLOGICAL PRACTICES REGARDING ENZYMES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 499-2013

OENO

MANAGEMENT OF DISSOLVED GAS IN WINE USING MEMBRANE CONTACTORS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-ECO 492-2013

ECO

EVOLUTION OF THE OIV DEFINITION (LJUBLJANA 7/76) OF THE OENOLOGIST AND HIS/HER ROLE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 418-2013

OENO

PRACTICAL GUIDE FOR THE ASSESSMENT, QUALITY CONTROL, AND UNCERTAINTY ANALYSIS OF AN OENOLOGICAL ANALYSIS METHOD

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 459-2013

OENO

MONOGRAPH ON INACTIVATED YEASTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 478-2013

OENO

ANALYSIS OF MINERAL ELEMENTS IN WINES USING ICP-AES (Inductively Coupled Plasma / Atomic Emission Spectrometry)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 481-2013

OENO

MONOGRAPH ON ULTRAFILTRATION MEMBRANES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 510-2013

OENO

Method for 13C/12C isotope ratio determination of acetic acid in wine vinegar by isotopic mass spectrometry

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-OENO 511-2013

OENO

METHOD FOR 18O/16O ISOTOPE RATIO DETERMINATION OF WATER IN WINE VINEGAR USING ISOTOPIC MASS SPECTROMETRY

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-SECSAN 454-2013

SECSAN

RECOMMENDATION ON THE BIOAVAILABILITY RESEARCH OF WINE PHENOLIC COMPOUNDS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-SECSAN 455-2013

SECSAN

WINE CONSUMPTION AND EFFECTS ON HUMAN HEALTH

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-VITI 493-2013

VITI

OIV RECOMMENDATIONS FOR THE PRODUCTION OF DRIED GRAPES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2013

OIV-VITI 515-2013

VITI

STABILITY OF DISEASE RESISTANCE IN NEW CULTIVARS BY       COMBINING                    RESISTANCE LOCI

                                                           [DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

 

 

 

 

 

 

   

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

ΚΑΝ 202/2013-Τροποποιήσεις προγραμμάτων προώθησης οίνων και αναδιάρθρωσης αμπελώνων. Ο ΚΑΝ 202/2013 η Commission τροποποιεί συγκεκριμένα πεδία του ΚΑΝ 555/2008 μεταβάλλοντας μερικώς τα προ ισχύοντα κυρίως στα «Προγράμματα Προβολής Προώθησης Οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο «Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελώνων».

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ οι σημαντικότερες μεταβολές είναι:

Προγράμματα Προβολής Προώθησης οίνων σε Τρίτες Χώρες

·                                 Πρόβλεψη για τριετή διάρκεια των προγραμμάτων ενός δικαιούχου σε μια Τρίτη Χώρα με δικαίωμα ανανέωσης άπαξ για δυο επιπλέον έτη.

·                                 Αυξημένη επιλεξιμότητα των αιτούντων που δεν υπέβαλλαν πρόγραμμα στο παρελθόν ή εκείνων που στοχεύουν σε μια νέα Τρίτη Χώρα από εκείνες που συμπεριέλαβαν σε προηγούμενο πρόγραμμα.

·                                 Κατά την επιλογή των δικαιούχων προτεραιότητα θα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι συλλογικές εμπορικές ονομασίες.

Για το μέτρο της «Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των αμπελώνων» διευκρινίζεται:

·                                 Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες:
Α. Η καθημερινή διαχείριση του αμπελώνα
Β. η προστασία έναντι ζημιών από θηράματα, πτηνά ή χαλάζι
Γ. Η κατασκευή ιδιωτικών οδών και αναβατορίων

·                                 Στην περίπτωση καταβολής κατ’ αποκοπών ποσών (π.χ. Αποζημίωση απώλειας εισοδήματος) τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να προβαίνουν σε ακριβή υπολογισμό των ποσών αυτών και να τα αναπροσαρμόζουν ετησίως όταν υπάρχουν μεταβολές.

 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΟΣ 2013

 

ΚΥΑ 659/9588 ΦΕΚ 160Β/30.1.2013. Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, 555/2008 και 436/2009 της Επιτροπής, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ταξινόμησης των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, της χορήγησης των νέων δικαιωμάτων φύτευσης σε εκτάσεις που προορίζονται για πειραματικούς σκοπούς και την καταχώρισή τους στο αμπελουργικό Μητρώο,

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος  για ένταξη νέων δικαιούχων στο  πρόγραμμα «Προώθηση Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών»

 

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Υποχρεωτικά στα σημεία εστίασης η αναγραφή της προέλευσης οίνων στους τιμοκαταλόγους

 

Οινολογικά Εργαστήρια (αναμένεται επανάληψη στο ορθό, μετά τις προτάσεις που κάναμε για διόρθωση)

Εγκύκλιος 4619/99242/25.09.12 Εφαρμογή του Νόμου 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (ΦΕΚ 32 Α’), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ. 16 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ Α’ 14). "Στο Υπόδειγμα ΙΙΙ της εγκυκλίου στα δικαιολογητικά στο σημέιο 3 απαιτείται πτυχίο οινολόγου, σύμφωνα με την παρ.10 του αρθ.9 του ν.δ. 243/1969 (ΦΕΚ Α'144) όπως τροποποιήθηκε από το αρθ. 4 του ν. 1697/1987 (ΦΕΚ Α'57)."

ΦΕΚ144Α'/25.07.1969 Ν.Δ.243  Περί βελτιώσεως και προστασίας της αμπελουργικής παραγωγής

ΦΕΚ217Α'/15.10.1970 Β.Δ.641 Περί ίδρυσης και λειτουργίας οινολογικών εργαστηρίων

ΦΕΚ230Α'/31.08.1976 Ν.427 Χορήγηση άδειας οινολογικού εργαστηρίου (άρθρο 7)

ΦΕΚ119Α'/08.09.1983 Π.Δ.332  Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από Υπ. Γεωργίας στους Νομάρχες

ΦΕΚ57Α'/28.04.1987  Ν.1697  Ορισμός Οινολόγων (άρθρο 4)

ΦΕΚ32Α'/02.03.2011  Ν.3919  Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας

Κατεβάστε όλα τα σχετικά κείμενα από τη σελίδα των επαγγελματικών δικαιωμάτων

 

Κοινή Οργάνωση Αγορών

 

Η Κοινή Οργάνωση Αγορά Οίνου άλλαξε το 2008 με τον κανονισμό

Κανονισμός (ΕΚ)479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς, την τροποποίηση των καν. (ΕΚ)αριθ.1493/99, (ΕΚ)αριθ.1782/03, (ΕΚ)αρίθ.1290/05, (ΕΚ)αρίθ.3/08 & την κατάργηση των καν.(ΕΟΚ)αρίθ.2392/86 & (ΕΚ)αρίθ.1493/99

ο οποίος καταργήθηκε από

 • Κανονισμός (ΕΚ)491/09 του Συμβουλίου της 25ης Μαίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του καν.(ΕΚ) αρίθ.1234/07 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών & ειδ. διατάξεων για ορισμένα γεωργ. προϊόντα (ενιαίος κανον. ΚΟΑ) τελευταία ενοποιημένη έκδοση 2009-06-24 

(ο οποίος τροποποίησε και τον Ενιαίο Κανονισμό 1234/2007 για την κοινή οργάνωση των αγορών)

 

με λεπτομέρειες εφαρμογής από

 • Κανονισμός (ΕΚ)436/09 της Επιτροπής της 26ης Μαϊου 2009 για τις λεπτομ. εφαρμογής του Καν.(ΕΚ) αριθ. 479/08 του Συμβουλίου, όσον αφορά το αμπελουρ. μητρώο, τις υποχρεωτικές δηλώσεις & τη συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των προϊόντων & τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ)555/08 για την θέσπιση λεπτομερών καν. εφαρμογής του καν. (ΕΚ)αριθ.479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης, τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, το δυναμικό παραγωγής & τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Εγκύκλιος Υπ.Α.Α.Τ. Έλεγχοι σε επιχειρήσεις παραγωγής χυμού σταφυλής

 

Αποφάσεις OIV 2012 (για λεπτομέρειες επισκεφθείτε το website του OIV http://www.oiv.int/oiv/info/enresolution)

Year

Adoption ref.

Area

Title

 

2012

OIV-COMEX 502-2012

COMEX

REVISION OF THE LIMIT OF DETECTION AND LIMIT OF QUANTIFICATION RELATED TO POTENTIALLY ALLERGENIC RESIDUES OF FINING AGENT PROTEINS IN WINE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 394A-2012

OENO

DEALCOHOLISATION OF WINES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 394B-2012

OENO

CORRECTION OF THE ALCOHOL CONTENT IN WINES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-ECO 432-2012

ECO

BEVERAGE OBTAINED BY DEALCOHOLISATION OF WINE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-ECO 433-2012

ECO

BEVERAGE OBTAINED BY PARTIAL DEALCOHOLISATION OF WINE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-ECO 401-2012

ECO

WINE VINEGAR

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-ECO 402-2012

ECO

INTERNATIONAL STANDARD FOR THE LABELLING OF SPIRITUOUS BEVERAGES OF VITIVINICULTURAL ORIGIN

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-ECO 460-2012

ECO

PRINCIPLES OF ORGANIC VITIVINICULTURE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 363-2012

OENO

DETERMINATION OF PECTIN METHYLESTERASE ACTIVITY IN ENZYMATIC PREPARATIONS (COMPLEMENT TO RESOLUTION 9-2008)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 364-2012

OENO

DETERMINATION OF POLYGALACTURONASE ACTIVITY IN ENZYMATIC PREPARATIONS (COMPLEMENT TO RESOLUTION 10-2008)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 370-2012

OENO

GUIDELINES FOR THE CHARACTERIZATION OF WINE YEASTS OF THE GENUS SACCHAROMYCES ISOLATED FROM VITIVINICULTURAL ENVIRONMENTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 385-2012

OENO

DETERMINATION OF LYSOZYME IN WINE USING HIGH-PERFORMANCE CAPILLARY ELECTROPHORESIS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 409-2012

OENO

BIOLOGY MOLECULAR TOOLS FOR IDENTIFICATION OF GRAPE AND WINE LACTIC ACID BACTERIA

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 412-2012

OENO

(1,5) arabinanase activity in pectolytic enzymeaDetermination of endo- preparations

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 419B-2012

OENO

SPECIFIC METHODS FOR THE ANALYSIS OF GRAPE SUGAR (RECTIFIED CONCENTRATED GRAPE MUSTS)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OENO 436-2012

OENO

USE OF THE EXTRACTIVE QUECHERS METHOD FOR THE DETERMINATION OF PESTICIDE RESIDUES IN WINE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 437-2012

OENO

UPDATE OF THE METHOD FOR DETERMINING THE DENSITY OF WINE (METHOD OIV-MA-AS2-01A)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 439-2012

OENO

OENOLOGICAL SPECIFIC PRACTICES FOR AROMATISED WINES, BEVERAGES BASED ON VITIVINICULTURAL PRODUCTS AND WINE-BASED BEVERAGES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 442-2012

OENO

ACIDIFICATION BY TREATMENT WITH CATION EXCHANGERS – MUST

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 443-2012

OENO

ACIDIFICATION BY TREATMENT WITH CATION EXCHANGERS – WINE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

 

2012

OIV-OENO 449-2012

OENO

MOLECULAR BIOLOGY METHODS FOR THE DETECTION OF BIOGENIC AMINE PRODUCING LACTIC ACID BACTERIA IN WINE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 450A-2012

OENO

REDUCTION OF THE SUGAR CONTENT IN MUSTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 450B-2012

OENO

REDUCTION OF THE SUGAR CONTENT IN MUSTS THROUGH MEMBRANE COUPLING

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 451-2012

OENO

DETERMINATION OF GLYCOSIDASE ACTIVITIES IN ENZYMATIC PREPARATIONS - REVISION OF THE MONOGRAPH (OIV-OENO 5-2007)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 452-2012

OENO

MONOGRAPH ON YEAST PROTEIN EXTRACTS (YPE)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 461-2012

OENO

METHODS FOR THE DETERMINATION OF NATAMYCIN IN WINE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 465-2012

OENO

SUPPLEMENT TO THE METHOD FOR DETERMINING DRY EXTRACT (OIV-OENO 387/2009) (OIV-MA-AS2-03B)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 466-2012

OENO

MODIFICATION OF THE METHOD OF EVALUATION BY REFRACTOMETRY OF THE SUGAR CONCENTRATION IN GRAPES, MUSTS, CONCENTRATED GRAPE MUSTS AND RECTIFIED CONCENTRATED GRAPE MUSTS (OENO 21/2004)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 483-2012

OENO

DE-ACIDIFICATION USING AN ELECTROMEMBRANE PROCESS - MUSTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 484-2012

OENO

DE-ACIDIFICATION USING AN ELECTROMEMBRANE PROCESS - WINES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 485-2012

OENO

REVISION OF THE MONOGRAPH ON ENZYMATIC PREPARATIONS (OIV-OENO 365-2009)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 486-2012

OENO

DETERMINATION OF CELLULASE ACTIVITY IN ENZYMATIC PREPARATIONS - REVISION OF THE MONOGRAPH OIV-OENO 8-2008

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 489-2012

OENO

Determination of ß-D-glucosidase activity in enzymatic preparations - Revision of the monograph (OIV-OENO 5-2007)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 490-2012

OENO

DETERMINATION OF GALACTANASE ACTIVITY IN ENZYMATIC PREPARATIONS - REVISION OF THE MONOGRAPH OIV-OENO 313-2009

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 491-2012

OENO

DETERMINATION OF PECTINLYASE ACTIVITY IN ENZYMATIC PREPARATIONS REVISION OF THE MONOGRAPH OIV-OENO 314-2009

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-OENO 494-2012

OENO

MONOGRAPH ON LACTIC BACTERIA - REVISION OF THE MONOGRAPH

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-VITI 423-2012

VITI

OIV GUIDELINES FOR VITIVINICULTURE ZONING METHODOLOGIES ON A SOIL AND CLIMATE LEVEL

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-VITI 467-2012

VITI

OIV GENERAL FORM FOR THE DESCRIPTION OF VINE VARIETIES (Vitis spp.)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2012

OIV-VITI 469-2012

VITI

OIV GUIDE FOR IMPLEMENTATION OF THE HACCP SYSTEM (HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINTS) TO VITICULTURE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

 

 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012

 

Νέες αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμππέλου και Οίνου - OIV 2012 Télécharger la liste des résolutions adoptées en PDF

 

 Αναγραφή αλλεργιογόνων στις ετικέτες των οίνων

Η DG Sanco (Δ/νση Υγείας της Commission) αποφάσισε την υποχρεωτική αναγραφή των αλλεργιογόνων στις ετικέτες των οίνων.

Εφόσον σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 579/2012 μπορεί ν’ ανιχνευθεί στο τελικό προϊόν, η παρουσία αλλεργιογόνων που προέρχονται από χρήση γάλακτος ή αυγού, η σχετική ένδειξη με τον όρο «περιέχει…» (όπως στα θειώδη) πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην ετικέτα των οίνων που θα παραχθούν από την εσοδεία 2012 και μετά, ενώ χορηγείται παρέκκλιση για τους οίνους που διατίθενται στην αγορά ή επισημάνθηκαν πριν την 30/6/2012 και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Η DG Sanco, δεν υιοθέτησε την χρήση και μόνο των προταθέντων εικονογραμμάτων, τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά και προαιρετικά.

Ε.Κ(ΕΕ) 579/2012 εδώ  

Με την έκδοση του Κανονισμού 579/2012 της 29ης Ιουνίου 2012, καθορίζονται οι νέες απαιτήσεις επισήμανσης αλλεργιογόνων συστατικών που μπορεί να υπάρξουν σε οίνους λόγω της διαδικασίας παραγωγής τους

Συγκεκριμένα θα πρέπει στο εξής να επισημαίνονται ως αλλεργιογόνα όχι μόνο οι ενώσεις θειώδους οξέος, αλλά και προϊόντα αυγού ή/και γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία της οινοποίησης. Υποχρέωση επισήμανσης υπάρχει στην περίπτωση που η παρουσία τους μπορεί να ανιχνευθεί στο τελικό προϊόν σύμφωνα με τις μεθόδους ανάλυσης που περιγράφονται στο άρθρο 120ζ του Κανονισμού 1234/2007 για την Κοινή Οργάνωση Αγορών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με ανάλυση με ELISA (βάσει των μεθόδων που προτείνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου & Οίνου), το όριο ανίχνευσης είναι 0,25mg/l.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ακόλουθες εκφράσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

Ενδείξεις σχετικές με τις ενώσεις του θειώδους οξέος

Ενδείξεις σχετικές με το αυγό και τα προϊόντα με βάση το αυγό

Ενδείξεις σχετικές με το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος

«θειώδη», «διοξείδιο του θείου» ή «ανυδρίτης του θειώδους οξέος» 

«αυγό», «πρωτεΐνη αυγού», «προϊόν αυγού», «λυσοζύμη αυγού» ή «αλβουμίνη αυγού»

«γάλα», «προϊόντα γάλακτος», «καζεΐνη γάλακτος» ή «πρωτεΐνη γάλακτος»

 Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα και περαιτέρω απεικόνισης των παραπάνω εκφράσεων με εικονογράμματα

 pictogrammes wine

Ο Κανονισμός εφαρμόζεται, όσον αφορά τις ενδείξεις τις σχετικές με το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος καθώς και το αυγό και τα προϊόντα με βάση το αυγό στους οίνους οι οποίοι  έχουν παραχθεί, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, από σταφύλια εσοδείας των ετών 2012 και επόμενων και έχουν επισημανθεί μετά την 30η  Ιουνίου 2012.

 

11 Ioυλίου 2012 - Στα χωράφια του ΥπΑΑΤ παρεμβαίνει το Yπ. Oικονομικών (Πηγή ΚΕΟΣΟΕ)

Η πανσπερμία διατάξεων και αρμοδιοτήτων στον αμπελοοινικό τομέα, δημιουργεί σύγχυση στους παραγωγούς και αναγκάζει την Δ/νση  Μεταποίησης – Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ να επαναφέρει για μια ακόμη φορά τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΑΑΤ, στη σωστή τους βάση.

Πριν από μερικές εβδομάδες έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου, για την τήρηση βιβλίων Αποθήκης στον Αμπελοοινικό Τομέα, αρμοδιότητα που όπως απορρέει από τους εκάστοτε κανονισμούς (εφ΄όσον υπογράφονται από τους υπουργούς Γεωργίας κάθε Κράτους Μέλους), ανήκει στο ΥπΑΑΤ, το οποίο έχει ήδη εκδώσει σχετικές ανάλογες αποφάσεις για την τήρηση Βιβλίων Αποθήκης των οινοποιείων.
Το πρόβλημα είναι γνωστό από το παρελθόν αφού σύμφωνα με εθνικές (παμπάλαιες διατάξεις 1971, 1975) για θέματα που αφορούν και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Γ.Χ.Κ. παραχωρεί «εις εαυτόν» αρμοδιότητες που ανήκουν στο ΥπΑΑΤ.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  3226/75124 ΤΟΥ ΥΑΑΤ   πατήστε εδώ
ΑΠΟΦΑΣΗ 54/2012 ΤΟΥ Α.Χ.Σ  πατήστε εδώ

 

16 Iουλίου 2012 - Ελεύθερη  πρόσβαση σε ψηφιακές γεωγραφικές πληροφορίες του αγροτικού τομέα με τη δημιουργία δύο διαδικτυακών κόμβων από το ΥΠΑΑΤ

Η Διεύθυνση Τοπογραφικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  (ΥΠΑΑΤ) δημιούργησε δύο διαδικτυακούς κόμβους (sites) για την ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων στα ψηφιακά δεδομένα και στις υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος για την Οργάνωση και Διάχυση Ψηφιακών Γεωγραφικών Πληροφοριών του Αγροτικού Τομέα». Η πρώτη διαδικτυακή γεωπύλη (http://geoportal.topographiki.gr) παρέχει σε πολίτες και φορείς, τη δυνατότητα αναζήτησης και θέασης χωρικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου. Τα προϊόντα αυτά δύναται να παραγγελθούν και να διατεθούν εκτυπωμένα ή ψηφιακά. Η διάθεση ακολουθεί τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς. 
Αναλυτικά τα προϊόντα που διατίθενται είναι :
Δεδομένα Δ/νσης Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ 
•    Διαφάνειες ενοτήτων σε ψηφιακή & αναλογική μορφή
•    Τριγωνομετρικά σημεία
•    Αεροφωτογραφίες κλίμακας 1:20.000 (και σε μεγέθυνση 1:10.000 & 1:5.000) και 1:40.000 (και σε μεγέθυνση 1:20.000 & 1:10.000)
•    Ορθοφωτοχάρτες σε ψηφιακή & αναλογική μορφή
•    Ψηφιακό μοντέλο εδάφους
•    Αγροτεμάχια-Καλλιέργειες
•    Μεταδεδομένα για το σύνολο των δεδομένων και υπηρεσίες καταλόγου (WMS, WCS) για μερικά δεδομένα.
Δεδομένα Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (πρώην ΥΠΑΑΤ νυν ΥΠΕΚΑ)

•    Μνημεία Φύσης
•    Ορθοφωτοχάρτες (ψηφιακοί & αναλογικοί)
•    Διανυσματικά Δεδομένα Βλάστησης - Χρήσεων Γης
•    Ορθοφωτοχάρτες Βλάστησης - Χρήσεων Γης χωρίς γεωαναφορά
•    Εδαφοτομές σε ψηφιακή & αναλογική μορφή
•    Χάρτες Γαιών και Γαιοικανότητας σε ψηφιακή & αναλογική μορφή
•    Χάρτες Βλάστησης σε ψηφιακή & αναλογική μορφή
•    Χάρτες Βλάστησης χωρίς γεωαναφορά
•    Καταφύγια Άγριας Ζωής
•    Αισθητικά Δάση
•    Εθνικοί Δρυμοί
•    Ορθοφωτοχάρτες 1945-1960
•    Μεταδεδομένα για το σύνολο των δεδομένων και υπηρεσίες καταλόγου (WMS, WCS) για μερικά δεδομένα.

 Δεδομένα ΕΘΙΑΓΕ (νυν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)
•    Εδαφολογικές Μελέτες
•    Μεταδεδομένα για το σύνολο των δεδομένων και υπηρεσίες καταλόγου (WMS, WCS) για μερικά δεδομένα.
Η δεύτερη διαδικτυακή γεωπύλη (http://gaec.topographiki.gr) παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες και φορείς να αναζητήσουν και να προβάλουν πληροφορίες σχετικές με τα στοιχεία εδάφους για το σεβασμό και την τήρηση των ορθών γεωργο-περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC). Τα δεδομένα αυτά είναι πρωτότυπα και δημιουργήθηκαν από την Δ/νση Τοπογραφικής με φωτοερμηνευτικές μεθόδους στα επικαιροποιημένα υπόβαθρα ορθοφωτοχαρτών της Επικράτειας. Η γεωπύλη δίνει δυνατότητα δυναμικής θέασης όποιων στοιχείων εδαφοκάλυψης επιθυμεί ο χρήστης:
•    Αυτοφυής θαμνώδης βλάστηση
•    Χορταριασμένα αυλάκια (αρδευτικά ή στραγγιστικά)
•    Φυτοφράχτες
•    Αυτοφυή δένδρα 
•    Αναβαθμίδες 
•    Αναχώματα
•    Αυτοφυείς θάμνοι και δένδρα
•    Εκτάσεις με αναβαθμίδες 
•    Φυσικά πρανή
•    Ξερολιθιές, 
όπως επίσης και των νησίδων αναφοράς των αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ.
Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να εμφανίσει στην ίδια οθόνη περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως :
•    Περιοχές NATURA & Αγροτικές εκτάσεις εντός NATURA
•    Ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
•    Ευπρόσβλητες ζώνες 
•    Βοσκότοποι
•    Περιοχές σπάνιας βλάστησης και καταφύγια άγριων ζώων
•    Οικοτόπους
•    Παραλίμνιες , Παραποτάμιες, Παράκτιες & Περιδασικές περιοχές
•    Περιοχές Νιτρορύπανσης και 
•    Ανάγλυφο εδάφους (κλίσεις & προσανατολισμοί). 
Μέσω της εφαρμογής, οι καλλιεργητές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία αποτύπωσης εδάφους για το σεβασμό και την τήρηση των ορθών γεωργο-περιβαλλοντικών συνθηκών ενώ, παρέχεται διαδραστικά η δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα επανεξέτασης. 
Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) θέασης. Περιλαμβάνονται Μεταδεδομένα για το σύνολο των δεδομένων και υπηρεσίες καταλόγου (WMS, WCS).

Το έργο απευθύνεται σε αγρότες, γεωτεχνικούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς, μηχανικούς και μελετητές, φορείς λήψεως αποφάσεων και πολίτες, συντελώντας στα εξής:
-    στην διαχρονικό εντοπισμό ιδιοκτησιών και χρήσεων γης,
-    την αποκάλυψη και προστασία των δικαιωμάτων του Δημοσίου,
-    την αντιμετώπιση προβλημάτων ακυρότητας των δικαιοπραξιών μεταξύ ιδιωτών,
-    την αναδιάρθρωση και τη σωστή εγκατάσταση των καλλιεργειών,
-    τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές,
-    τις σωστές οδηγίες λίπανσης,
-    την προστασία του Περιβάλλοντος από τη νιτρορύπανση,
-    την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.), 
και γενικότερα την καλύτερη διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος  Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) - Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) και του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση - ΕΣΠΑ (2007-2013).
Για την υλοποίηση του έργου η Διεύθυνση Τοπογραφικής συνεργάστηκε με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, το ΥΠΕΚΑ, την Κτηματολόγιο Α.Ε. και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι παραχώρησαν γεωγραφικά δεδομένα με σκοπό την υλοποίηση των εφαρμογών, διατηρώντας τα πνευματικά δικαιώματα.
 

Νομοθεσία για Βιολογικό Οίνο Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 203/2012 

Δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2012 ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 203/2012 ο οποίος τροποποιεί τον Κανονισμό (ΕΚ) 889/2008 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την παραγωγή βιολογικών οίνων. Οι κανόνες για την παραγωγή βιολογικού οίνου τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου 2012. Μέχρι σήμερα, ο κλάδος του βιολογικού κρασιού δε διέπεται από κανόνες για την παραγωγή του και συνεπώς η μόνη αναφορά η οποία μπορούσε να γίνει από τους παραγωγούς στην επισήμανση των προϊόντων είναι “οίνος από σταφύλια βιολογικής γεωργίας”. Ο νέος κανονισμός είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαπραγμάτευσης μεταξύ των Κρατών-Μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 2 χρόνια. Το μεγαλύτερο πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν τα όρια του SO2 στα βιολογικά κρασιά.

Οι απαιτήσεις του νέου Κανονισμού βασίζονται εν πολλοίς στη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Ένωσης με τίτλο «Βιολογική αμπελοκαλλιέργεια και οινοποιία: ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή για τη βελτίωση της ποιότητας του βιολογικού οίνου και νομοθετικό πλαίσιο με επιστημονική βάση» (γνωστή επίσης και ως «ORWINE» δείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.orwine.org).

Με τον νέο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012, επιτρέπεται στους παραγωγούς βιολογικού οίνου να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός οίνος» στις ετικέτες των προϊόντων τους.

Η ετικέτα πρέπει επίσης να φέρει τον βιολογικό λογότυπο της ΕΕ και τον κωδικό του οργανισμού πιστοποίησης και να τηρεί στους λοιπούς κανόνες επισήμανσης των οίνων.

Αν και υπάρχουν ήδη κανόνες για τον «οίνο από βιολογικά σταφύλια», στην ουσία δεν καλύπτουν τις οινολογικές πρακτικές, δηλαδή το σύνολο των διεργασιών μεταποίησης των σταφυλιών για την παραγωγή οίνου.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ένα επιμέρους σύνολο οινολογικών πρακτικών (πρακτικών οινοποίησης) και ουσιών για τους βιολογικούς οίνους που ορίζονται στον κανονισμό αριθ. 606/2009 για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς (ΚΟΑ).

Για παράδειγμα, το σορβικό οξύ και η αποθείωση δεν θα επιτρέπονται και το επίπεδο των θειωδών ενώσεων στον βιολογικό οίνο πρέπει να είναι χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 30-50mg ανά λίτρο σε σχέση με το συμβατικό ισοδύναμό τους (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα).

Εκτός από αυτό το επιμέρους σύνολο προδιαγραφών, θα εφαρμόζονται επίσης οι γενικοί κανόνες οινοποίησης που ορίζονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς.

Όπως και οι οινολογικές αυτές πρακτικές, ο «βιολογικός οίνος» πρέπει φυσικά να παράγεται επίσης από σταφύλια βιολογικής παραγωγής – όπως ορίζεται στον κανονισμό 834/2007.

Οι πρακτικές και τεχνικές για την παραγωγή οίνου καθορίζονται, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 και στους κανόνες εφαρμογής του όπως προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 606/2009 και στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 607/2009. Η χρήση των πρακτικών και τεχνικών αυτών στη βιολογική οινοποιία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνη με τους στόχους και τις αρχές που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007, και ιδίως με τις ειδικές αρχές της μεταποίησης των βιολογικών τροφίμων. Για το λόγο αυτό, καθορίστηκαν ειδικοί περιορισμοί και όρια για ορισμένες οινολογικές πρακτικές και επεξεργασίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρακτικές όπως η μερική συμπύκνωση με ψύξη, η μερική αφαίρεση αλκοόλης, η αφαίρεση διοξειδίου του θείου με φυσική διεργασία, η ηλεκτροδιαπήδηση και η χρήση κατιονανταλλακτών, δεν επιτρέπονται στη βιολογική οινοποίηση επειδή οι οινολογικές αυτές πρακτικές μεταβάλλουν σημαντικά τη σύνθεση του προϊόντος σε ότι αφορά την πραγματική φύση του.

Η χρήση ιονανταλλακτικών ρητινών, οι θερμικές επεξεργασίες και η αντίστροφη όσμωση, επιτρέπονται στην παραγωγή βιολογικού οίνου αλλά θα επανεξεταστούν έως την 1η Αυγούστου 2015, με σκοπό τη σταδιακή κατάργησή τους ή τον περιορισμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο, καθορίστηκαν σημαντικές μειώσεις στη χρήση του θείου και κατώτερα όρια από αυτά που ισχύουν για τους συμβατικούς οίνους. Στο συνημμένο αρχείο αναφέρονται τα όρια του θείου κατά κατηγορία βιολογικού οίνου σε σύγκριση με τα όρια των αντίστοιχων συμβατικών οίνων (το έγγραφο έχει εκπονήσει το IFOAM EU Group): Πίνακας σύγκρισης ορίων SO2 μεταξύ βιολογικών και συμβατικών οίνων

Έως την 1η Αυγούστου 2012, οι οίνοι που θα εφαρμόζουν το νέο κανονισμό θα μπορούν να κυκλοφορούν στο εμπόριο με την ένδειξη “βιολογικοί οίνοι” και να φέρουν το λογότυπο της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία στην επισήμανσή τους. Στην περίπτωση που δεν έχει εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός, μπορούν να φέρουν αποκλειστικά την ένδειξη “οίνος από σταφύλια βιολογικής γεωργίας”. Μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία, καμία παρέκκλιση δεν ισχύει ως προς την εφαρμογή του νέου κανονισμού. Έχει ληφθεί μέριμνα για τους οίνους παλαίωσης οι οποίοι έχουν παραχθεί και εμφιαλωθεί πριν τη δημοσίευση του κανονισμού και θα μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο με τις παλαιές ενδείξεις έως την εξάντληση των αποθεμάτων.

The European Union issues a regulation on labeling requirements for allergenic compounds in wine

 

OIV- 30/05/2012 - The European Union recently published in the Official Journal of the European Union the Commission Implementing Regulation (EU) No 579/2012 of 29 June 2012 amending the regulation (EC) no. 607/2009 laying down certain detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC) No 479/2008 as regards protected designations of origin and geographical indications, traditional terms, labeling and presentation of certain wine sector products.

The regulation proposes a set of rules concerning the requirement to indicate any potentially allergenic ingredient on the labeling of any beverage containing more than 1.2% by volume of alcohol, and especially egg-based or milk-based products used in winemaking.

The requirement to mention in the labeling egg-based or milk-based products used in winemaking will only be compulsory in the event that their presence can be detected according to the methods specified by the article 120g of 
regulation (EC) no. 1234/2007. The criteria selected by the OIV establish the detection limit for the ELISA methods applicable in this area at 0.25 mg/L.

When labeling, the following statements can be used:
a) in the case of sulphites, the statement "sulphites" or "sulphur dioxides",
b) in the case of milk and milk-based products, the statements "milk", "milk products", "milk casein" or "milk protein",
c) in the case of eggs and egg-based products, the statements "egg", "egg protein", "egg product", "egg lysozyme" or "egg albumin"

Furthermore, this regulation stipulates that these statements can be accompanied, where appropriate, by one of the icons below:

 

 Pictogrammes allergenes new


Finally, it is planned that these new labeling rules will only apply to wines made entirely or partially of grapes from the 2012 harvest or later and labeled after the 30 June 2012.

 

 

 

 

Νομοθεσία για το Αμπέλι

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

 • Κανονισμός (ΕΚ)436/09 της Επιτροπής της 26ης Μαϊου 2009 για τις λεπτομ. εφαρμογής του Καν.(ΕΚ) αριθ. 479/08 του Συμβουλίου, όσον αφορά το αμπελουρ. μητρώο, τις υποχρεωτικές δηλώσεις & τη συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των προϊόντων & τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ)479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς, την τροποποίηση των καν. (ΕΚ)αριθ.1493/99, (ΕΚ)αριθ.1782/03, (ΕΚ)αρίθ.1290/05, (ΕΚ)αρίθ.3/08 & την κατάργηση των καν.(ΕΟΚ)αρίθ.2392/86 & (ΕΚ)αρίθ.1493/99
 • Κανονισμός (ΕΚ)555/08 για την θέσπιση λεπτομερών καν. εφαρμογής του καν. (ΕΚ)αριθ.479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης, τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, το δυναμικό παραγωγής & τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ)491/09 του Συμβουλίου της 25ης Μαίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του καν.(ΕΚ) αρίθ.1234/07 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών & ειδ. διατάξεων για ορισμένα γεωργ. προϊόντα (ενιαίος κανον. ΚΟΑ)

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελουργικών Εκτάσεων

 • Αίτηση-Δήλωση ένταξης στο πρόγραμμα
 • ΚΥΑ 306206/03-12-2010 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα» (ΦΕΚ 1896 Β’/ 03-12-2010)
  • ΥΑ 306252/20-12-2010 «Λεπτομέρειες εφαρμογής της αριθ. 306206/3-12-2010 Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ‘’Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα’’» (ΦΕΚ 1972Β’/21-12-2010)
 • YA 177300/13-09-2011 "Κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων για την περίοδο 2011/2012"
  • YA 3117/83380/01/08/2012 "3η τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 177300/13-09-2011 Απόφασης Κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων για την περίοδο 2011/2012"

Πρόγραμμα Μικρών Νησιών Αιγαίου Πελάγους για το Αμπέλι

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

 • Κανονισμός (ΕΚ)1405/06 του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003
 • Κανονισμός (ΕΚ)1914/06 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου


ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

 • ΚΥΑ 1553/43506/10-04-2012 Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 του Συμβουλίου και 1914/2006 της Επιτροπής, σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους. (ΦΕΚ Β’ 1110/10-04-1012).

 

Αρωματισμένοι Οίνοι

Καν. (ΕΚ) αριθ. 1601/91  για τη θέσπιση των γενικών κανόνων σχετικά με τον ορισμό, τον χαρακτηρισμό και την παρουσίαση των αρωματισμένων οίνων, των αρωματισμένων ποτών με βάση τον οίνο και των αρωματισμένων κοκτέιλ αμπεολοινικών προϊόντων.


ΟΙΝΟΣ ΠΟΠ-ΠΓΕ

Νομοθεσία στους Οίνους ΠΟΠ-ΠΓΕ

 • Κανονισμός (ΕΚ)479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς, την τροποποίηση των καν. (ΕΚ)αριθ.1493/99, (ΕΚ)αριθ.1782/03, (ΕΚ)αρίθ.1290/05, (ΕΚ)αρίθ.3/08 & την κατάργηση των καν.(ΕΟΚ)αρίθ.2392/86 & (ΕΚ)αρίθ.1493/99
 • Κανονισμός (ΕΚ)607/09 για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του καν.479/08 του Συμβουλίου όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης & προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις , τις παραδοσιακές ενδείξεις , την επισήμανση & παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα
 • Οίνοι ΠΟΠ-Τεχνικοί Φάκελοι 
 • Οίνων ΠΓΕ-Τεχνικοί Φάκελοι  
   

Κοινοτική βάση δεδομένων "E-Bacchus"που αφορά τους Οίνους

Η "E-Bacchus"  περιέχει:

 • Τις Προστατευόμενες Ονομασίες  Προέλευσης και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις  της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου.
 • Τις προστατευόμενες στην ΕΕ γεωγραφικές ενδείξεις και ονομασίες προέλευσης τρίτων χωρών βάσει των διμερών συμφωνιών για το εμπόριο οίνου που έχει συνάψει η ΕΕ με τις εν λόγω τρίτες χώρες.
 • Τις παραδοσιακές ενδείξεις που προστατεύονται στην ΕΕ .
 • Στατιστικά στοιχεία

Είσοδος στη βάση δεδομένων του οίνου E-BACCHUS

Ποικιλιακός Οίνος

 

 

ΠΡΟΩΘΗΣΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΥ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

 1. Με την παρούσα εγκύκλιο και ενόψει έκδοσης Κ.Υ.Α., καθορίζονται οι κανόνες εφαρμογής των προγραμμάτων "προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών", στο πλαίσιο των Καν.(ΕΚ) 479/2008 του Συμβουλίου και 555/2008 της Επιτροπής.Υποδείγματα
 2. Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών περιόδου 2012-2013
 3. Συμπληρωματικά μέτρα για την εκτέλεση των Καν(ΕΚ)479/08 του Συμβουλίου & 555/08 της ΕΕ "Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών" ΚΥΑ 320157
 4. Τροποποίηση ΚΥΑ 2012
 5.  
 6. Λεπτομέρειες εφαρμογής της αριθ.302157/09 (ΦΕΚ1209/09) απόφασης των Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών & Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων "Προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών" στο πλαίσιο των Καν(ΕΚ)479/08 του Συμβουλίου & 555/08 της Επιτροπής  ΥΑ Προώθησης Απόφαση τροποποίησης της υπ'αριθ.311496/09 (ΦΕΚ 1477/Β/09)
 7. ΥΑ Έγκρισης

Τροποποίηση ΥΑ 2012

Συνοπτική Παρουσίαση για την προώθηση του Οίνου Σε Τρίτες Χώρες  (Φεβρουάριος 2011)

Συνοπτική Παρουσίαση για την προώθηση του Οίνου Σε Τρίτες Χώρες  (Ιανουάριος 2010)

Παρουσίαση ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2012

 

 • ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

 

Κανονισμοί

 • Κανονισμός (ΕΚ) 203/2012 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2012
  για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες για τους βιολογικούς οίνους
 • Κανονισμός (ΕΚ) 314/2012 της Επιτροπής της 12ης Απριλίου 2012
  σχετικά με την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 555/2008 και (ΕΚ) αριθ. 436/2009 όσον αφορά τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς και τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ) 606/09 για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται
 • Κανονισμός (ΕΚ) 607/09   για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του καν.479/08 του Συμβουλίου όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης & προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις , τις παραδοσιακές ενδείξεις , την επισήμανση & παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα
 • Κανονισμός(ΕΚ) 702/09 για τροποποίηση & διόρθωση του κανον. (ΕΚ) αριθ.555/08 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του Καν. (ΕΚ)αριθ.479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης, τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, το δυναμικό παραγωγής & τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ)491/09 του Συμβουλίου της 25ης Μαίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του καν.(ΕΚ) αρίθ.1234/07 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών & ειδ. διατάξεων για ορισμένα γεωργ. προϊόντα (ενιαίαος κανον. ΚΟΑ)
 • Κανονισμός (ΕΚ)436/09 της Επιτροπής της 26ης Μαϊου 2009 για τις λεπτομ. εφαρμογής του Καν.(ΕΚ) αριθ. 479/08 του Συμβουλίου, όσον αφορά το αμπελουρ. μητρώο, τις υποχρεωτικές δηλώσεις & τη συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των προϊόντων & τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ)479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς, την τροποποίηση των καν. (ΕΚ)αριθ.1493/99, (ΕΚ)αριθ.1782/03, (ΕΚ)αρίθ.1290/05, (ΕΚ)αρίθ.3/08 & την κατάργηση των καν.(ΕΟΚ)αρίθ.2392/86 & (ΕΚ)αρίθ.1493/99
 • Κανονισμός (ΕΚ)555/08 για την θέσπιση λεπτομερών καν. εφαρμογής του καν. (ΕΚ)αριθ.479/08 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης, τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, το δυναμικό παραγωγής & τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ)423/08 της επιτροπής για τον καθοριμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του καν.(ΕΚ)αριθ.1493/99 του Συμβουλίου & για την καθιέρωση κοινοτικού κώδικα των οινολογικών πρακτικών & επεξεργασιών
 • Κανονισμός (ΕΚ)1601/91 του Συμβουλίου για τη θέσπιση των γενικών κανόνων σχετικά με τον ορισμό, τον χαρακτηρισμό & την παρουσίαση των αρωματισμένων οίνων & ποτών με βάση τον οίνο & των αρωματικών κοκτέϊλ αμπελοοινικών προϊόντων
 • Κανονισμός (ΕΚ)884/01 της Επιτροπής για τις λεπτομέρειες εφαρμογής σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊόντων & των βιβλίων που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα
 • Κανονισμός (ΕΚ)753/02 της Επιτροπής για τη θέσπιση ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του καν.(ΕΚ)1493/99 του Συμβουλίου όσον αφορά την περιγραφή, την ονομασία, την παρουσίαση & την προστασία ορισμένων αμπελοοινικών προϊόντων
 • Κανονισμός (ΕΚ)1282/01 της Επιτροπής για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του καν.(ΕΟΚ)αριθ.1493/99 όσον αφορά τις πληροφορίες για την αναγνώριση των προϊόντων & την παρακολούθηση της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα & για την τροποποίηση του καν.(ΕΚ)αρίθ.1623/00
 • Κανονισμός (ΕΚ)1607/00 της Επιτροπής για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του καν.(ΕΚ)αριθ.1493/99 για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς, ιδίως του τίτλου σχετικά με τους οίνους ποιότητας που παράγονται σε καθορισμένες περιοχές
 • Κανονισμός (ΕΚ)2676/90 της Επιτροπής περί καθορισμού κοινοτικών μεθόδων ανάλυσης που εφαρμόζονται στον οινικό τομέα

Οδηγίες

 • Οδηγία 45/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τις ονομαστικές ποσότητες για προσυσκευασμένα προϊόντα, για κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 75/106/ΕΟΚ & 80/232/ΕΟΚ & για την τροποποίηση της οδηγίας 76/211/ΕΟΚ του Συμβουλίου
 • Οδηγία 13/2000/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & του Συμβουλίου για προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την επισήμανση, την παρουσίαση & τη διαφήμιση των τροφίμων  
 • ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
   

Παρακολούθηση αγοράς του Αμπελοοινικού τομέα

Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του Καν(ΕΚ)1282/01 της Επιτροπής όσον αφορά τις πληροφορίες για την αναγνώριση των προϊόντων & την παρακολούθηση της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα & για την τροποποίηση του Καν(ΕΚ) 1623/2000

 Συνοδευτικά έγγραφα

 • Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν (ΕΚ) 884/2001 της Επιτροπής σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊότων και των βιβλίων που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα (ΦΕΚ1372/8.9.2004)
 • Τροποποίηση της υπ'αριθμ. 285870/Ο/1.9.2001 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ1372/Β/9.9.2004) περί  αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν (ΕΚ) 884/2001 της Επιτροπής σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊότων και των βιβλίων που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα(ΦΕΚ1571/14.11.2005)

Ενδείξεις

 • Έγκριση παραδοσιακών ενδείξεων οίνων..........Τροποποίηση της 213850/1572/11.2.1972 Υπουργική απ'οφασης "περί οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας"..............(ΦΕΚ179/19.2.2002)
 • Καθορισμός του χρόνου, ωρίμανσης, παλαίωσης και διάθεσης στην κατανάλωση, των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, των Τοπικών οίνων καθώς και των ενδείξεων κατά την επισήμανσή τους που αφορούν τον τρόπο παραγωγής ή τις μεθόδους παρασκευής τους (ΦΕΚ818/15.6.2005)
 • Τροποποίηση της υπ'αριθμ. 326182/6268/1988 κοινής υπουργικής απόφασης περί γενικών κανόνων χρήσης των ενδείξεων "RESERVE"(επιλεγμένος) και "GRANDE RESERVE" (ειδικά επιλεγμένος) ως περιγραφικών στοιχείων οίνων ονομασίας προέλαευσης(ΦΕΚ875/28.6.2005)
 • Καθορισμός προϋποθέσεων χρήσης της ένδειξης "όνομα αμπελουργικής εκμετάλλευσης ή ομάδας αμπελουργικών εκμετάλλευσεων" στις ετικέτες των Ελληνικών οίνων(ΦΕΚ420/20.4.1999)
 • ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜOΣ
 1. Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του ειδικού μέτρου στήριξης "χρησιμοποίηση γλεύκους σταφυλιών για την αύξηση του φυσικού κατ'όγκο αλκοολικού τίτλου ορισμένων αμπελοοινικών προϊόντων (ΦΕΚ2001/26.09.2008)
 2. Αύξηση του φυσικού κατ΄ όγκο αλκοολικού τίτλου των νωπών σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών που έχει υποστεί μερική ζύμωση, του νέου οίνου που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ζύμωσης και του οίνου για την αμπελοοινική περίοδο 2008-2009.ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Αποφάσεις OIV 2011 (για λεπτομέρειες επισκεφθείτε το website του OIV http://www.oiv.int/oiv/info/enresolution)

Year

Adoption ref.

Area

Title

 

2011

OIV-VITI 422-2011

VITI

OIV GUIDELINES FOR SUSTAINABLE VITICULTURE ADAPTED TO TABLE GRAPES AND RAISINS: PRODUCTION, STORAGE, DRYING, PROCESSING AND PACKAGING OF PRODUCTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-SECSAN 357-2011

SECSAN

DECISION TREE FOR TOXICOLOGICAL EVALUATION BY OIV OF PROCESSING AIDS AND ADDITIVES USED IN VINE PRODUCTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 349-2011

OENO

COMPLEMENT TO THE METHOD FOR MEASURING OCHRATOXIN A BY IMMUNOAFFINITY COLUMN OENO 16/2001

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 362-2011

OENO

PREVENTION OR MINIMISATION OF CONTAMINANTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 406-2011

OENO

METHOD FOR THE DETERMINATION OF THE SIZE OF PIECES OF OAK WOOD BY SCREENING

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 407-2011

OENO

METHOD FOR THE DETERMINATION OF SULPHATES IN WINES BY CAPILLARY ELECTROPHORESIS - INTEGRATION INTO THE RESOLUTION OENO 5/2006 (determination of the principal organic acids of wines by capillary electrophoresis)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 408-2011

OENO

MOLECULAR TOOLS FOR IDENTIFICATION OF SACCHAROMYCES CEREVISIAE WINE YEAST AND OTHER YEAST SPECIES RELATED TO WINEMAKING

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 411-2011

OENO

MONOGRAPH ON BIPOLAR ELECTRODIALYSIS MEMBRANES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 413-2011

OENO

MONOGRAPH ON COPPER CITRATE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 414-2011

OENO

Enumerating yeasts of the species Brettanomyces bruxellensis using qPCR

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 415-2011

OENO

MODIFICATION OF THE DEFINITION OF THE CONCEPT OF "MEDIUM-DRY" (DEMI SEC)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 416-2011

OENO

FINING OF MUSTS USING YEAST PROTEIN EXTRACTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 417-2011

OENO

FINING OF WINE USING YEAST PROTEIN EXTRACTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 419A-2011

OENO

SPECIFIC METHODS FOR THE ANALYSIS OF GRAPE SUGARS (RECTIFIED CONCENTRATED GRAPE MUSTS)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 421-2011

OENO

TREATMENT BY DIMETHYL DICARBONATE - MODIFICATION OF SHEET

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 426-2011

OENO

DETERMINATION OF THE DEUTERIUM DISTRIBUTION IN ETHANOL DERIVED FROM FERMENTATION OF GRAPE MUSTS, CONCENTRATED GRAPE MUSTS, RECTIFIED CONCENTRATED GRAPE MUSTS AND WINES BY APPLICATION OF NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE (SNIFNMR/ RMNFINS)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 434-2011

OENO

MAXIMUM COPPER CONTENT IN CERTAIN LIQUEUR WINES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 438-2011

OENO

UPDATE OF THE METHOD FOR DETERMINING pH (METHOD OIV-MA-AS313-15)

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 441-2011

OENO

MODIFICATION OF THE MONOGRAPH ON BENTONITES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-OENO 447-2011

OENO

TARTRATE STABILISATION BY TREATMENT WITH CATION EXCHANGERS – MODIFICATION OF THE FILE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

 

2011

OIV-ECO 395-2011

ECO

AROMATISED WINES

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-ECO 398-2011

ECO

EFFECTIVE CONSUMER INFORMATION

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-ECO 399-2011

ECO

LABELLING OF WINES – PICTOGRAMS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-CST 356-2011

CST

PRESENTATION FILE OF A PRELIMINARY DRAFT RESOLUTION FOR A NEW OENOLOGICAL PRACTICE, THE MODIFICATION, AND/OR ABROGATION OF AN OENOLOGICAL PRACTICE

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-CST 369-2011

CST

OIV CODE OF GOOD VITIVINICULTURAL PRACTICES IN ORDER TO MINIMISE THE PRESENCE OF BIOGENIC AMINES IN VINE-BASED PRODUCTS

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

2011

OIV-CST 431-2011

CST

GENERAL PRINCIPLES OF THE OIV GREENHOUSE GAS ACCOUNTING PROTOCOL FOR THE VINE AND WINE SECTOR

[DE] [EN] [ES] [FR] [IT]

 

 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011

Έγγραφο αριθμ: 169227/27.6.2011 της Δ/νσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του ΥΠΑΤΡ, βάση του οποίου ορίζετε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των τεχνικών φακέλων των υφιστάμενων ονομασιών οίνων ΠΟΠ/ΠΓΕ η 15η Σεπτεμβρίου 2011.  Σημειώνεται ότι όσες αιτήσεις δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα χάνεται η προστασία και η ονομασία διαγράφεται από την ηλεκτρονική βάση δεδομέ-νων της Επιτροπής.

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Εγκύκλιος 303297/26.10.2010 του ΥπΑΑΤ, για τον καθορισμό διαδικασίας για την προστασία των οίνων Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως) και των οίνων Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ αριθμ: 479/2008.

 

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ι  ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Ή ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

 

Το Γενικό Χημείο του Κράτους διοργανώνεί διεργαστηριακό έλεγχο για αναλύσεις οίνου (Οκτώβριο-Νοέμβριος 2010).

Τον Ιανουάριο του 2011 προγραμματίζεται διεργαστηριακός έλεγχος για αποστάγματα.

Ενημέρωση    Αίτηση Συμμετοχής    Ιστοσελίδα ΓΧΚ

 

Επιτρεπόμενες ουσίες για οινολογική χρήση, εγκεκριμένες οινολογικές πρακτικές και επεξεργασίες

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που μπορείτε να βρείτε παρακάτω (22/12/2009) για την παρέμβαση του ΓΧΚ στους φαρμακευτικούς συλλόγους για την παράνομη διάθεση ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται και στο κρασί από ορισμένους παραγωγούς, δείτε και την παρακάτω ανακοίνωση

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ Επιτρεπόμενες ουσίες για οινολογική χρήση, εγκεκριμένες οινολογικές πρακτικές και επεξεργασίες

22/12/2009 Ανακοίνωση Γενικού Χημείου του Κράτους για ελέγχους παρουσίας σαλικυλικού οξέος

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Καραγιάννη και την κα Δανίηλ Προϊσταμένη της Δ/νσης Αλκοόλης Αλκ. Ποτών, Οίνου & Ζύθου Τμήμα Γ' του ΓΧΚ για την ενημέρωση αναφορικά με το θέμα

   

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Όπως θα διαπιστώσετε από το κείμενο, ορισμένοι παραγωγοί που προφανώς δεν απασχολούν οινολόγο αγοράζουν και χρησιμοποιούν σαλικυλικό οξύ.  Η χρήση του όχι μόνο είναι παράνομη αλλά και επικίνδυνη για την υγεία. Οι παραγωγοί ακόμα και οι ερασιτέχνες θα πρέπει να συμβουλεύονται ΜΟΝΟ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥΣ για τη χρήση ουσιών στην παραγωγή του οίνου. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Β.Δ. 641/1970, η χορήγηση των οινολογικών ουσιών γίνεται από οινολόγους οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για την παροχή σαφών οδηγιών για τη χρήση αυτών καθώς και για κάθε κατεργασία στα αμπελοοινικά προϊόντα.

 

Σημειώνουμε δε ότι, η παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του Οινολόγου (εφόσον δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις του Νόμου 1697/1987) αποτελεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ποινικό αδίκημα (Ν.Δ. 243/1969, και όπως τροποποιήθηκε από το Νόμο 427/1976).

 

Θυμίζουμε ότι προ ετών το θέμα αυτό καθώς και τη χρήση παράνομων ποικιλιών υβριδίων αμπέλου για παραγωγή οίνου είχε θίξει η κα Κουράκου σε σχετικά άρθρα της στον τύπο.

Το θέμα αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η απασχόληση του οινολόγου από τους παραγωγούς τόσο για την διασφάλιση της ποιότητας του οίνου όσο και για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους που γίνονται γνώστες παρόμοιων πρακτικών να ενημερώνουν άμεσα το ΓΧΚ (Δ/νσης Αλκοόλης Αλκ. Ποτών, Οίνου & Ζύθου - Τμήμα Γ΄: Οίνου και Ζύθου) και την ΠΑΝΕΠΟ

 

Αποφάσεις OIV 2010

 

Resolutions - Oenology 2010

 2010

OENO 206/2010

MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF WINE AND MUSTS - REVISION OF RESOLUTION OENO 8/95

 2010

OENO 340/2010

DETERMINATION OF ß-GLUCANASE (ß 1-3, ß 1-6) ACTIVITY IN ENZYME PREPARATIONS

 2010

OENO 343/2010 

METHOD FOR THE DETERMINATION OF THE 13C/12C ISOTOPE RATIO OF GLYCEROL IN WINES BY GAS CHROMATOGRAPHY COMBUSTION OR HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY COUPLED TO AND ISOTOPE RATIO MASS SPECTOMETRY (GC-C-IRMS or HPLC-IRMS) 

 2010

OENO 344/2010

MULTIELEMENTAL ANALYSIS USING ICP-MS

 2010

OENO 348/2010

QUALITATIVE METHOD FOR DETECTION OF BIOGENIC AMINES PRODUCED BY LACTIC ACID BACTERIA BY THIN-LAYER CHROMATOGRAPHY (TLC) 

 2010

OENO 360/2010

ACIDIFICATION BY ELECTROMEMBRANE TREATMENT - MUST

 2010

OENO 361/2010

ACIDIFICATION BY ELECTROMEMBRANE TREATMENT - WINES 

 2010

OENO 372/2010

SEPARATIVE TECHNIQUES USED IN THE TREATMENTS OF MUSTS AND WINES

 2010

OENO 373A/2010

APPLICATION OF MEMBRANE TECHNIQUES

 2010

OENO 373B/2010

APPLICATION OF MEMBRANE TECHNIQUES 

 2010

OENO 382B/2010

UPDATE OF THE OIV COMPENDIUM OF METHODS OF ANALYSIS OF SPIRITOUS BEVERAGES OF VITINICULTURAL ORIGIN – OVERALL DETERMINATION OF PHENOLIC COMPOUNDS IN SPIRITUOUS BEVERAGES OF VITICULTURAL ORIGIN WITHOUT ADDED CARAMEL 

 2010

OENO 382C/2010

UPDATE OF THE OIV COMPENDIUM OF METHODS OF ANALYSIS OF SPIRITOUS BEVERAGES OF VITINICULTURAL ORIGIN – ANALYSIS OF a-DICARBONYLE COMPOUNDS OF SPIRITUOUS BEVERAGES OF VITICULTURAL ORIGIN BY HPLC FOLLOWING 1, 2-DIAMINOBENZENE DERIVATION

 2010

OENO 382D/2010

UPDATE OF THE OIV COMPENDIUM OF METHODS OF ANALYSIS OF SPIRITOUS BEVERAGES OF VITINICULTURAL ORIGIN – ANALYSIS OF a-DICARBONYLE COMPOUNDS OF SPIRITUOUS BEVERAGES OF VITICULTURAL ORIGIN BY GAS CHROMATOGRAPHY 1, 2-DIAMINOBENZENE DERIVATION 

 2010

OENO 386A/2010

METHOD FOR THE DETERMINATION OF a-DICARBONYL COMPOUNDS OF WINE BY HPLC AFTER DERIVATIZATION BY 1,2-DIAMINOBENZENE 

 2010

OENO 386B/2010

METHOD FOR THE DETERMINATION OF a-DICARBONYL COMPOUNDS OF WINE BY GASEOUS PHASE CHROMATOGRAPHY AFTER DERIVATIZATION BY 1,2-DIAMINOBENZENE 

 2010

OENO 390/2010

GUIDELINES ON INFRARED ANALYSERS IN OENOLOGY

 2010

OENO 391/2010

GUIDELINES FOR AUTOMATED COLORIMETRIC ANALYSERS IN OENOLOGY 

 2010

OENO 404/2010

METHOD FOR THE DETERMINATION OF CARBOXYMETHYL CELLULOSE (CELLULOSE GUM CMC) IN WHITE WINES 

 2010

OENO 410/2010

MODIFICATION OF MONOGRAPH ON ALQINIC ACID (OENO 6/2005) AND ON POTASSIUM ALGUINATE (OENO 33/2000) 

 2010

OENO 427/2010 

CRITERIA FOR THE METHODS OF QUANTIFICATION OF POTENTIALLY ALLERGENIC RESIDUES OF FINING AGENT PROTEINS IN WINE 

 2010

OENO 430/2010

MODIFICATION OF MONOGRAPH ON PIECES OF OAK WOOD (OENO 03/2005) 

 

 

Resolutions - Viticulture

2010

VITI 333/2010

DEFINITION OF VITIVINICULTURAL “TERROIR”

2010

VITI 371/2010

OIV GENERAL FORM FOR THE SENSORIAL ANALYSIS OF TABLE GRAPES

2010

VITI 424/2010

CONSERVATION OF VINE’S GENETIC RESOURCES

 

 

Resolutions - Economy 2010

 2010

 ECO 287/2010

SWEET WINE WITH RESIDUAL SUGAR DERIVED FROM GRAPES

 2010

 ECO 288/2010

WINE-BASED BEVERAGES/ BEVERAGE BASED ON VITIVINICULTUAL PRODUCTS

 2010

 ECO 396/2010

HARMONISATION OF LABELLING OF WINES – VARIETAL NAME INDICATION

 2010

 ECO 397/2010

HARMONISATION OF LABELLING OF WINES – VINTAGE OR HARVEST YEAR INDICATION

 

 

Resolutions - C.S.T.

2010

CST 425/2010

CARBON DIOXIDE BALANCE – WORKING METHODOLOGY

 

 

13/10/2010

Κατόπιν πρότασης της DG SANCO, συζητείται πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας 2007/68/ΕΚ με σκοπό την παράταση της ημερομηνίας μέχρι την οποία αν επισημανθούν οι οίνοι των οποίων οι ενδείξεις είναι σύμφωνες με την οδηγία 2005/26/ΕΚ [μη αναγραφή των ενδείξεων των οινολογικών ουσιών: λυσοζύμη (από αυγά), αλβουμίνη (από αυγά) και καζείνη (από γάλα), σε περίπτωση που αυτές περιέχονται στους οίνους], τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την κυκλοφορία στην αγορά, μέχρις εξαντλήσεως των σχετικών αποθεμάτων, αυτών των οίνων. Η ημερομηνία αυτή είχε, ως γνωστόν, καθοριστεί [με τον Καν.(ΕΚ) 415/2009] η 31η Δεκεμβρίου 2010, ενώ η νέα προτεινόμενη ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου 2012.

Ευχαριστήσουμε τον κ. Καραγιάννη και την κα Δανίηλ προισταμένη της Δ/νσης Αλκοόλης Αλκ. Ποτών, Οίνου & Ζύθου Τμήμα Γ' του ΓΧΚ για την ενημέρωση

 

9/9/2010

Σε ισχύ τέθηκε από 1η Σεπτεμβρίου 2010 η νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυστραλίας για το εμπόριο των κρασιών. Η συμφωνία αυτή, που αντικαθιστά εκείνη του 1994, προβλέπει την κατοχύρωση των ευρωπαϊκών Ονομασιών Προέλευσης (γεωγραφικές ενδείξεις) και την υποχρέωση της Αυστραλίας να αναγνωρίζει τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές σημάνσεις. Προβλέπει, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση μέσα σε ένα χρόνο της χρήσης των όρων «σαμπάνια», «πόρτο» και «σέρι» στα αυστραλέζικα κρασιά. Με τη συμφωνία αυτή, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, κατοχυρώνονται τα συμφέροντα τόσο των ευρωπαίων, όσο και των αυστραλών οινοπαραγωγών. Εξάλλου, η συμφωνία καθορίζει τις προδιαγραφές για τη χρήση από τους Αυστραλούς οινοπαραγωγούς των ενδείξεων «εσοδεία», «κρεμώδης» και «καστανόξανθος» στις ετικέτες των κρασιών τους. Πέρυσι, η αξία των εξαγωγών ευρωπαϊκών κρασιών στην Αυστραλία ανήλθε στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές κρασιών από την Αυστραλία στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν στα 643 εκατ. ευρώ

Το πλήρες άρθρο στο http://www.cyprusfoodndrinks.com/cgibin/hweb?-A=5483&-V=news 

 Ευχαριστήσουμε τον κ Βαρλάμο και τον κ. Σειραγάκη του Food Alergen Lab για την ενημέρωση

 

 

 

 

 

Διαδικασίες


Προδιαγραφές οινοποιείων για έκδοση βεβαιώσεων καταλληλότητας - Β έκδοση

Διαδικασίες για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών από ποτοποιούς

Διαδικασίες για εισαγωγή αλκοολούχων ποτών από τρίτες χώρες ή για παραλαβή αυτών από άλλα Κράτη-Μέλη

Υπόδειγμα για τον υπολογισμό της φύρας ισοπροπυλικής αλκοόλης

Γενική διαδικασία για την έκδοση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος ποτοποιών

Παρασκευή αλκοολούχων ποτών για λογαριασμό τρίτου

Εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών των άλλων κρατών-μελών και τρίτων χωρών στην Ελλάδα

Παρασκευή και διάθεση αλκοολούχων ποτών των άλλων κρατών-μελών και τρίτων χωρών στην Ελλάδα

Ειδική άδεια αποστολής χύμα αλκοολούχων ποτών σε κράτη-μέλη ή εξαγωγής χύμα αλκοολούχων ποτών σε τρίτες χώρες

Κωδικοί αριθμοί ποτοποιείων

Άδειες χρήσης υλικών για εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών

 

 

Νομοθεσία


Νομοθεσία αλκοολούχων ποτών

Νομοθεσία όξους

Νομοθεσία οίνου

Νομοθεσία σακχαρούχων γλυκαντικών υλών από σταφίδες και σύκα

Νομοθεσία μπύρας

Κοινοτική αμπελοοινική νομοθεσία. Αναθεώρηση Κ.Ο.Α. οίνου

Νομοθεσία μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης (συνθετικής και γεωργικής) & ισοπροπυλικής αλκοόλης

Κατοχύρωση σημάτων αλκοολούχων ποτών

 

Έντυπα προς τους συναλλασσόμενους


Έντυπα για παραγωγή αλκοολούχων ποτών

Έντυπα για εισαγωγή αλκοολούχων ποτών από τρίτες χώρες ή για παραλαβή αυτών από άλλα Κράτη-Μέλη

Αίτηση για έκδοση ειδικής άδειας παραγωγής αλκοολούχων ποτών για λογαριασμό τρίτου

Αίτηση για εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών των άλλων κρατών-μελών και τρίτων χωρών στην Ελλάδα

Αίτηση για παρασκευή και διάθεση αλκοολούχων ποτών των άλλων κρατών-μελών και τριτών χωρών στην Ελλάδα

Αίτηση για ειδική άδεια αποστολής χύμα αλκοολούχων ποτών σε κράτη-μέλη ή εξαγωγής χύμα αλκοολούχων ποτών σε τρίτες χώρες

Αίτηση για χορήγηση ειδικού κωδικού αριθμού ποτοποιείου

Αίτηση για άδειες χρήσης υλικών για εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών

 

 

 
PDF Εκτύπωση E-mail
HACCP-ΕΦΕΤ

 

 

 

HACCP - Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων & Ποτών 2004
Η Εφαρμογή Συστήματος HACCP στην Οινοποιία
Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή αλλιώς Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, είναι μια προληπτική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων και ποτών που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.

Η εφαρμογή του HACCP είναι υποχρεωτική στη χώρα μας, βάσει της Eυρωπαϊκής Oδηγίας 93/43/ΕΟΚ και της Κ.Υ.Α. 487 / ΦΕΚ 1219 Β΄/ 4.10.2000 και υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν ή διαθέτουν τρόφιμα και ποτά να εφαρμόζουν τεκμηριωμένο (γραπτό) HACCP.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή εφαρμογή του HACCP είναι η δέσμευση της Διοίκησης της επιχείρισης για την εγκατάσταση του συστήματος αλλά και τη συνεχή υποστήριξή του. Η Διοίκηση πρέπει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους διαθέσιμους πόρους, όπως κατάλληλες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος πρέπει η επιχείρηση να εξασφαλίσει το απαιτούμενο επίπεδο υγιεινής με την εφαρμογή των κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής (GMP) και ορθής υγιεινής πρακτικής (GHP).

Το HACCP είναι ένα σύστημα το οποίο προσδιορίζει τους υγειονομικούς κινδύνους που επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια των προϊόντων και προσδιορίζει με λεπτομέρεια τα μεγέθη για τον έλεγχό τους. Οι κίνδυνοι αυτοί όπως και για τα άλλα τρόφιμα έτσι και για τον οίνο ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

 • Βιολογικοί (μυκοτοξίνες Ωχρατοξίνη Α από τους μύκητες, παθογόνοι μικροοργανισμοί, κ.α.)
 • Χημικοί (υπολείμματα φυτοφαρμάκων, υλικών συσκευασίας, καθαριστικών και απολυμαντικών, τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, θειώδες, μεθανόλη, αιθυλοκαρβαμίδιο,•βιογενείς αμίνες, σιδηροκυανιούχο κάλιο, κυάνιο κ.α.)
 • Φυσικοί (υλικά ξένα ως προς τα τρόφιμα: μέταλλα, πέτρες, ξύλα, πλαστικά, έντομα, κ.α.)


Το σύστημα βασίζεται σε επτά (7) βασικές αρχές:

Αρχή 1η: Αναγνώριση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την παραγωγή των τροφίμων σε όλα τα στάδια (από την ανάπτυξη και τη συγκομιδή των πρώτων υλών, την παραγωγική διαδικασία, την επεξεργασία και τη διανομή των προϊόντων, μέχρι την τελική προετοιμασία  και την κατανάλωσή τους) - Αξιολόγηση της πιθανότητας εμφάνισης των κινδύνων και προσδιορισμός των προληπτικών μέτρων για τον έλεγχο αυτών.
Αρχή 2η : Προσδιορισμός των σημείων / διεργασιών / φάσεων παραγωγής που μπορεί να ελεγχθούν για να εξαφανίσουν τον κίνδυνο ή να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του (Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου (CCP)).
«φάση» είναι κάθε στάδιο στην παραγωγή του τροφίμου ή την κατασκευή συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής πρακτικής, την παραλαβή των πρώτων υλών,  την τυποποίηση, την παραγωγική διαδικασία, την αποθήκευση, την μεταφορά και λιανική πώληση και τον χειρισμό από τον καταναλωτή.
Αρχή 3η : Καθορισμός των Κρίσιμων Ορίων, τα οποία πρέπει να ικανοποιούνται, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου βρίσκεται υπό έλεγχο.
Αρχή 4η : Καθορισμός διαδικασιών παρακολούθησης των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου, με σκοπό τη ρύθμισή τους εντός των Κρίσιμων Ορίων.
Αρχή 5η : Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών που πρέπει να λαμβάνονται, όταν η παρακολούθηση δείχνει απόκλιση από τα Καθορισμένα Κρίσιμα Όρια.
Αρχή 6η : Τήρηση διαδικασιών τεκμηρίωσης του Συστήματος.
Αρχή 7η : Τήρηση διαδικασιών επαλήθευσης της σωστής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς του Συστήματος.


Η ανάπτυξη και εφαρμογή του HACCP υλοποιείται με την βοήθεια εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση της οινολογίας και απαιτεί αρκετούς μήνες εργασίας. Η δημιουργία μιας ομάδας HACCP αποτελούμενης από το μέρη του προσωπικού του οινοποιείου είναι μείζονος σημασίας διότι είναι οι καλύτεροι γνώστες του τρόπου που λειτουργεί η επιχείρηση και είναι άνθρωποι θα κληθούν να εφαρμόσουν το σύστημα.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική εδώ και αρκετά χρόνια, όλα τα οινοποιεία θα πρέπει να δρομολογήσουν την ανάπτυξη του άμεσα ώστε να προετοιμαστούν για τους επικείμενους ελέγχους.

Ο έλεγχος εφαρμογής του HACCP σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνεται υποχρεωτικά και απροειδοποίητα από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος σύμφωνα με το Νόμο 2741/99 σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης προτείνει την επιβολή προστίμων, την αναστολή λειτουργίας και σε ορισμένες περίπτωση ακόμα και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Τα οινοποιεία μπορούν να αποδείξουν την εφαρμογή του Συστήματος HACCP, με την πιστοποίησή τους από ανεξάρτητο οργανισμό ο οποίος θα επιθεωρήσει το σύστημα βάση ενός προτύπου όπως το πρότυπο ΕΛΟΤ 1416 και θα εκδώσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Τα οφέλη που αποκομίζει ένα οινοποιείο από την εφαρμογή και την πιστοποίηση του HACCP είναι:    

 • Κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών (όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν από τους προμηθευτές τους να διαθέτουν πιστοποιημένο σύστημα HACCP).
 • Ένδειξη αξιοπιστίας της εταιρίας
 • Ένδειξη σεβασμού στον καταναλωτή
 • Εργαλείο ανίχνευσης προβλημάτων και βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων
 • Εργαλείο μείωση του κόστους ποιότητας
 • Μείωση των απορρίψεων παρτίδων ετοίμων προϊόντων, λόγω εφαρμογής σωστών προληπτικών μέτρων
 • Επικέντρωση της προσοχής του προσωπικού στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας.
 • Προετοιμασία για πιθανά προβλήματα, πριν ακόμα παρουσιαστούν.
 • Συμμόρφωση με την νομοθεσία τροφίμων (απαιτήσεις ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας)
 • Τεκμηρίωση και συνεπώς απόδειξη προς τρίτους (ελεγκτικές, δικαστικές αρχές, καταναλωτές) της συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία.
 • Βελτίωση εικόνας επιχείρησης, ισχυρό όπλο μάρκετινγκ.


Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει κάθε οινοποιείο (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, τρόπος λειτουργίας, προσωπικό, κ.α.) είναι σημαντικό το HACCP να αναπτύσσεται ειδικά για το οινοποιείο για το οποίο προορίζεται.

Το HACCP είναι μια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση, εκτίμηση και έλεγχο των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και ποτών. Το HACCP εισάγει μια νέα φιλοσοφία αντιμετώπισης των προϊόντων και των προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιάζουν, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας στα οινοποιεία στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της ποιότητας όπως το ISO 9001:2000.

 

Σχετική Νομοθεσία

Κ.Υ.Α. 487 / ΦΕΚ 1219 Β΄/ 4.10.2000 

Οδηγία 93/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 1993 για την υγιεινή των τροφίμων

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ Α :93/43/ΕΟΚ: ΟΔΗΓΙΑ 93/43/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Ιουνίου 1993 για την υγιεινή των τροφίμων

Σχετικά internet site

Codex  Alimentarius, Food  and  Agriculture  Organization  (FAO) of  the  United  Nations , World  Health  Organization (WHO)

Codex Alimentarius - Food Hygiene - Basic Texts - Second Edition

Codex Alimentarius HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINT (HACCP) SYSTEM AND GUIDELINES FOR ITS APPLICATION

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)

 
PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΕΒΕ

υπό κατασκευή

 
PDF Εκτύπωση E-mail
Υπουργείο Γεωργίας

 ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Έγγραφο Υπ.ΑΑΤ αριθμ. 1295/36256/17-3-2014 που αφορά στη διακίνηση και πιστοποίηση οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και Ποικιλιακών Οίνων.

 

Επικαιροποιημένος Οδηγός ετικετών -  διορθώσεις (δείτε παρακάτω)

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Διαβιβαστικό και Οδηγός Ετικετών (επικαιροποιημένος 7/3/14 - διορθώσεις) - Επισήμανσης & Παρουσίασης Οίνων-Αμπελοοινικών Προϊόντων ΥπΑΑΤ (Υποχρεωτικές & Προαιρετικές ενδείξεις)

 

Έγγραφο ΥπΑΑΤ αριθμ. 997/28985/28-2-2014 ∆ιευκρινήσεις επί της Πιστοποίησης των Ποικιλιακών Οίνων. Διαδικασία και τέλη πιστοποίησης. Σχετ. ΚΥΑ 5833/155045/12-12-2013

 

Νόμος 4235/2014 (ΦΕΚ 32/11.2.2014) Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Κανονισμός 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του  Συμβουλίου

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014

 

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Υπογράφηκε από τη (διυπουργική) Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό.

Συγκεκριμένα υπεγράφησαν το

ΦΕΚ 3155/12.12.2013 (νέο χωροταξικό του Τουρισμού)  Έγκριση τροποποίησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού.
Σύμφωνα με το παραπάνω ενισχύεται ως νέα ειδική κατηγορία ειδικών μορφών τουρισμού ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός.

η «Έγκριση πορισμάτων της έκθεσης αξιολόγησης της εφαρμογής του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό», η οποία αφορά την αξιολόγηση του προϋφιστάμενου Πλαισίου,

και η  «Έγκριση τροποποίησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», που αφορά το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
 

Επίσης το ΦΕΚ 1180/2000 περιέχει τον Ορισμό Επισκέψιμων Οινοποιείων  - απόφαση 385951/31-12-2000 του τότε Υπουργείου Γεωργίας περί "Καθορισμού συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού ΕΚ-1493/99, που αναφέρονται στη διαφήμιση των αμπελοοινικών προϊόντων" καθορίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες ένα οινοποιείο μπορεί να χαρακτηριστεί επισκέψιμο, Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

Α. Πινακίδες
Πρέπει να υπάρχουν πινακίδες τοποθετημένες σε κατάλληλες θέσεις που ενημερώνουν τους επισκέπτες για:
1. Τo ωράριο επίσκεψης στο οινοποιείο.
2. Το κόστος γευστικής δοκιμής, εάν υπάρχει.
3. Τον τιμοκατάλογο του οίνου, των άλλων αμπελοοινικών προϊόντων και των συναφών
    υπηρεσιών.
4. Κάθε άλλη αναγκαία υπόδειξη ή ενημέρωση.
Β. Χώροι
Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς και ασφαλείς χώροι για:
1. Πρόσβαση στο οινοποιείο.
2. Υποδοχή, διαμονή και υγιεινή των επισκεπτών.
3. Γευσιγνωσίας, για την άνετη γευστική δοκιμή.
4. Τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης του οίνου και των προϊόντων που παράγονται  με πρώτη ύλη τα αμπελοοινικά παραδοσιακά προϊόντα, εφόσον γι' αυτά έχουν ληφθεί οι αναγκαίες άδειες που ενδεχομένως απαιτούνται.
Γ. Δραστηριότητες
Τα επισκέψιμα αυτά οινοποιεία, για τη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους μπορούν να:
1. Συνεργάζονται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς προκειμένου να αναδείξουν, προβάλλουν και αξιοποιήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά γύρω από το αμπέλι και τον οίνο.
2. Συνεργάζονται με ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς τουρισμού, αγροτουρισμού και πραγματοποιούν εθνικές και διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενό τους, με στόχο την προβολή των ελληνικών οίνων στο εσωτερικό και εξωτερικό.
3. Οργανώνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου συνεργαζόμενα με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιλεγμένα εστιατόρια, εταιρίες catering και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.
4. Υποδέχονται σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα και οποιονδήποτε επιθυμεί να τα επισκεφθεί συμβάλλοντας με σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στην αύξηση ενδιαφέροντος του κοινού και των επαγγελματιών για το αμπέλι και τον οίνο.
5. Οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων προωθείται και προάγεται η εν γένει εμπορική και πολιτιστική ταυτότητα των παραγόμενων οίνων τους.
6. Πωλούν αξεσουάρ, βιβλία και αντικείμενα σχετικά με τον οίνο και το οινοποιείο.
7. Πωλούν ειδικούς οίνους και συσκευασίες δώρου.
8. Εκθέτουν παραδοσιακά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποιίας.
Δ. Αδειοδότηση
1. Η επισκεψιμότητα στα αναφερόμενα οινοποιεία είναι δυνατή εφόσον αυτά είναι εφοδιασμένα με τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες που αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και χώρων καθώς και χώρων υγιεινής κατά την παραμονή των επισκεπτών.
2. Παραλλήλως, η προβολή και διαφήμιση των οίνων και των λοιπών οινικών προϊόντων  πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα, που σκοπό έχουν να καθοδηγούν ορθά τους επισκέπτες - καταναλωτές και να τους προστατεύουν από ανακρίβειες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση ή να τους παραπλανήσουν.
3. Τα οινοποιεία που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και καθίστανται επισκέψιμα, υποχρεούνται να γνωστοποιούν το γεγονός αυτό στο Υπουργείο Γεωργίας και στην αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι υπεύθυνοι του οινοποιείου υποχρεούνται να δέχονται τα εντεταλμένα όργανα του Υπ. Γεωργίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για έλεγχο.

 

 

Διαδικασία πιστοποίησης οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και Ποικιλιακών  για την αμπελοοινική περίοδο 2013-14. Έγγραφο ΥπΑΑΤ με αριθμ. 312/9978/ 23 -1 -2014 σχετικά με την ΚΥΑ 5833/155045 (Β’ 3324).

 

Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 5833/155045 για τον καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 607/2009 της Επιτροπής για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του Καν.(ΕΚ) 1234/2007 όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τους ποικιλιακούς οίνους, την επισήμανση και παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο 3324/Β/27-12-2013 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

 

 

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013 Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Τα άρθρα 64, 90, 95 που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα.

ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013 DIEPPY.pdf

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013 οι διατάξεις, βάσει των οποίων τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό.
Οι σχετικές διατάξεις αναφέρονται στο άρθρο 91 της Απόφασης με αριθμό Α2-861.
Στην ίδια απόφαση και στο άρθρο 95 § 2, δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή εφόσον το ζητήσει να γίνεται παρουσία του, η μετάγγιση της ποσότητας οίνου που παρήγγειλε, ώστε να μπορεί να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης συσκευασίας και συνεπώς να ταυτοποιήσει το προϊόν σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

 

Διευκρινήσεις για τις συντηρητικές ουσίες οίνων και μούστου, από Κρατικές Υπηρεσίες

Γνωρίζουμε στους οινοποιούς, χωρικούς και μη, της Περιφερειακής Ενότητάς Πιερίας ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των ουσιών «Βενζοϊκό οξύ» και «σαλικυλικό οξύ» ή άλατα αυτών των οξέων, σαν συντηρητικά οίνων και μούστου.

Η χρήση των ουσιών αυτών στην οινοποίηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές και για το λόγο αυτό προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τους προμηθευτές των ουσιών αυτών στους οινοπαραγωγούς (φαρμακεία, καταστήματα γεωργικών φαρμάκων κ.ά.) όσο και για τους ίδιους παραγωγούς οίνων που τις χρησιμοποιούν.
Η Υπηρεσία μας καθώς και η Χημική Υπηρεσία Κατερίνης θα προβούν σε συστηματικούς ελέγχους τόσο στα Οινοποιεία όσο και στην αγορά (λαϊκές αγορές κλπ) για τον έλεγχο των τελικών προϊόντων.

Παρτίδες, που βρεθούν να περιέχουν τέτοιες απαγορευμένες ουσίες, θα καταστρέφονται και οι παραβάτες θα διώκονται (Ν.396/1976 άρθρα 14 &15).
Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι οι αποκλειστικά επιτρεπόμενες συντηρητικές ουσίες σε οίνους είναι :

1. Σορβικό οξύ : 20 γραμ. στα 100 κιλά οίνου

2. Διοξείδιο του θείου :

α) Ερυθροί ξηροί ή ημίγλυκοι οίνοι : 15 γραμ. στα 100 κιλά

β) Λευκοί ή ροζέ, ξηροί ή ημίγλυκοι οίνοι : 20 γραμ. στα 100 κιλά.

 

 

Απόφαση ΔΑΟΚ-Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ που αφορά στη διαδικασία Απομάκρυνσης Υποπροϊόντων Οινοποιείων Αρ. Πρωτ. οικ  14534/20-11-2013

 

Εγκύκλιος ΥπΑΑΤ που αφορά στη διαδικασία για την χορήγηση, τροποποίηση και ανάκληση προστασίας των ονομασιών προέλευσης ή γεωγραφικών ενδείξεων των αμπελοοινικών προϊόντων.

Διαβιβαστικό 5512/143266/20-11-2013   Εγκύκλιος 5510/143258/20-11-2013

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

Απόφαση εμπλουτισμού των οίνων περιόδου 2013-2014. Αρ. Πρωτ: 4986/129286/22-10-2013

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Αιτήσεις για τη νέα αποστακτική περίοδο (ΠΑΣΕΓΕΣ)

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

 

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις παραγωγής χυμού σταφυλής και πρώτης ύλης για χυμό σταφυλής.

Σύμφωνα με την αριθμ: 3743/97884/7-8-2013 εγκύκλιο του ΥΑΑΤΡ  - Τμήμα Οίνου  που αφορά  τις οδηγίες που δόθηκαν προς τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της χώρας όσον αφορά τους «Ελέγχους σε επιχειρήσεις παραγωγής χυμού σταφυλής και πρώτης ύλης για χυμό σταφυλής»  και τις καλεί να πραγματοποιήσουν απροειδοποίητους ελέγχους.

Η εγκύκλιος προβλέπει,  την υποχρεωτική αναγραφή, στα τιμολόγια και στα δελτία παραλαβής – που εκδίδονται για την εισκόμιση των σταφυλιών των αμπελουργών στα οινοποιεία – του ΑΦΜ, της ποικιλίας, αλλά κυρίως του κωδικού αμπελοτεμαχίου (δεκατριψήφιος) που έχει λάβει ο αμπελουργός από το Αμπελουργικό Μητρώο.

Έλεγχοι σε οινοποιητικές επιχειρήσεις- τρύγος 2013

Παράλληλα με την εγκύκλιο του (3742/97884/7.8.2013) το τμήμα Οίνου καθορίζει αυστηρές διαδικασίες για την παραγωγή χυμού σταφυλής στην οποία μάλιστα προβλέπονται οι ίδιες υποχρεώσεις (ΑΦΜ, κωδικός αμπελοτεμαχίου, κλπ) αναγραφής στοιχείων στα παραστατικά διακίνησης.

 

 

ΜΑΙΟΣ 2013

Διευκρινίσεις για το καθεστώς απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων (ΠΑΣΕΓΕΣ)

 

 

Απόφαση 2666/54022/30-4-2013 - Τροποποίηση της απόφασης µε αριθ. 784/12662/30-01-2013 ‘Κατανοµή ικαιωµάτων φύτευσης από το Εθνικό Αποθεµατικό έτους 2013

Κατανεμήθηκαν κατά Περιφερειακή Ενότητα εκτάσεις για τις οποίες μπορεί να χορηγηθούν δικαιώματα φύτευσης δωρεάν από το Εθνικό Αποθεματικό, από τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας. Με την απόφαση ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις των νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών. Τα χορηγούμενα δικαιώματα φύτευσης λήγουν την 31/07/2015 και εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν επιστρέφονται στο Εθνικό αποθεματικό.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΟΣ 2013

 

ΚΥΑ 659/9588 ΦΕΚ 160Β/30.1.2013. Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, 555/2008 και 436/2009 της Επιτροπής, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ταξινόμησης των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, της χορήγησης των νέων δικαιωμάτων φύτευσης σε εκτάσεις που προορίζονται για πειραματικούς σκοπούς και την καταχώρισή τους στο αμπελουργικό Μητρώο,

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος  για ένταξη νέων δικαιούχων στο  πρόγραμμα «Προώθηση Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών»

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΦΕΚ 3384/Β/18-12-2012 - απόφαση ΑΧΣ 135/2012 «Αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 66 “Ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες από σταφίδες, χαρούπια ή γάλα” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-1987) όπως ισχύει», με την οποία τροποποιείται το σχετικό άρθρο του ΚΤΠ όσον αφορά το πετιμέζι (ή σταφυλόμελι)

Δημοσίευση της απόφασης ΑΧΣ 135/2012 για το πετιμέζι

Στο ΦΕΚ 3384/Β/18-12-2012 δημοσιεύτηκε η απόφαση ΑΧΣ 135/2012 «Αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 66 “Ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες από σταφίδες, χαρούπια ή γάλα” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-1987) όπως ισχύει», με την οποία τροποποιείται το σχετικό άρθρο του ΚΤΠ όσον αφορά το πετιμέζι (ή σταφυλόμελι).
Οι τροποποιήσεις στις ισχύουσες προδιαγραφές της εν λόγω γλυκαντικής ύλης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, είναι οι εξής:

1.                               Η ένδειξη του διαθλασίμετρου στους 20 βαθμούς C, κατά την εξέταση του τελικού προϊόντος, δεν πρέπει να είναι κατώτερη από 65%,

2.                               Ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος του δεν πρέπει να είναι ανώτερος από 1% vol.,

3.                               Αποσύρεται η διάταξη για την απαγόρευση παρουσίας θειώδους οξέος στο εν λόγω προϊόν, και συνεπώς επιτρέπεται, πλέον, η παρουσία θειωδών στο πετιμέζι, σε μέγιστο συνολικό ποσοστό 40 mg/kg (εκφραζόμενο σε διοξείδιο του θείου), σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για τα πρόσθετα τροφίμων [ΚΑΝ(ΕΚ) 1333/2008, παράρτημα ΙΙ, μέρος Ε, κατηγορία 11.2: άλλα σάκχαρα και σιρόπια].

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι το πετιμέζι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται, με οποιονδήποτε τρόπο, στον οινικό τομέα

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Υποχρεωτικά στα σημεία εστίασης η αναγραφή της προέλευσης οίνων στους τιμοκαταλόγους

 

Οινολογικά Εργαστήρια (αναμένεται επανάληψη στο ορθό, μετά τις προτάσεις που κάναμε για διόρθωση)

Εγκύκλιος 4619/99242/25.09.12 Εφαρμογή του Νόμου 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (ΦΕΚ 32 Α’), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ. 16 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ Α’ 14). "Στο Υπόδειγμα ΙΙΙ της εγκυκλίου στα δικαιολογητικά στο σημέιο 3 απαιτείται πτυχίο οινολόγου, σύμφωνα με την παρ.10 του αρθ.9 του ν.δ. 243/1969 (ΦΕΚ Α'144) όπως τροποποιήθηκε από το αρθ. 4 του ν. 1697/1987 (ΦΕΚ Α'57)."

ΦΕΚ144Α'/25.07.1969 Ν.Δ.243  Περί βελτιώσεως και προστασίας της αμπελουργικής παραγωγής

ΦΕΚ217Α'/15.10.1970 Β.Δ.641 Περί ίδρυσης και λειτουργίας οινολογικών εργαστηρίων

ΦΕΚ230Α'/31.08.1976 Ν.427 Χορήγηση άδειας οινολογικού εργαστηρίου (άρθρο 7)

ΦΕΚ119Α'/08.09.1983 Π.Δ.332  Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από Υπ. Γεωργίας στους Νομάρχες

ΦΕΚ57Α'/28.04.1987  Ν.1697  Ορισμός Οινολόγων (άρθρο 4)

ΦΕΚ32Α'/02.03.2011  Ν.3919  Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας

Κατεβάστε όλα τα σχετικά κείμενα από τη σελίδα των επαγγελματικών δικαιωμάτων

 

 

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012

ΥΑ 4716/101137/01.10.2012 Αύξηση του φυσικού κατ΄ όγκο αλκοολικού τίτλου των νωπών σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών που έχει υποστεί μερική ζύμωση, του νέου οίνου που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ζύμωσης και του οίνου για την αμπελοοινική περίοδο 2012-2013.

 

Εγκύκλιος Υπ.Α.Α.Τ. για ποικιλιακούς οίνους 2012

 http://www.minagric.gr/index.php/el/updates/721-poikiliakosoinos.html

 

 

Έλεγχοι Οινοποιητικών Επιχειρήσεων-Επιλεξιμότητα α' ύλης - Τρύγος 2012

            Διαβάστε το σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπ. Α.Α.Τ.

 

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-2012

Εθνικό Αποθεματικό Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Χώρας

Συνοδευτικά έγγραφα

 • Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν (ΕΚ) 884/2001 της Επιτροπής σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊότων και των βιβλίων που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα (ΦΕΚ1372/8.9.2004)
 • Τροποποίηση της υπ'αριθμ. 285870/Ο/1.9.2001 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ1372/Β/9.9.2004) περί  αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν (ΕΚ) 884/2001 της Επιτροπής σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊότων και των βιβλίων που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα(ΦΕΚ1571/14.11.2005)

Ενδείξεις

 • Έγκριση παραδοσιακών ενδείξεων οίνων..........Τροποποίηση της 213850/1572/11.2.1972 Υπουργική απ'οφασης "περί οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας"..............(ΦΕΚ179/19.2.2002)
 • Καθορισμός του χρόνου, ωρίμανσης, παλαίωσης και διάθεσης στην κατανάλωση, των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, των Τοπικών οίνων καθώς και των ενδείξεων κατά την επισήμανσή τους που αφορούν τον τρόπο παραγωγής ή τις μεθόδους παρασκευής τους (ΦΕΚ818/15.6.2005)
 • Τροποποίηση της υπ'αριθμ. 326182/6268/1988 κοινής υπουργικής απόφασης περί γενικών κανόνων χρήσης των ενδείξεων "RESERVE"(επιλεγμένος) και "GRANDE RESERVE" (ειδικά επιλεγμένος) ως περιγραφικών στοιχείων οίνων ονομασίας προέλαευσης(ΦΕΚ875/28.6.2005)
 • Καθορισμός προϋποθέσεων χρήσης της ένδειξης "όνομα αμπελουργικής εκμετάλλευσης ή ομάδας αμπελουργικών εκμετάλλευσεων" στις ετικέτες των Ελληνικών οίνων(ΦΕΚ420/20.4.1999)
 • ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜOΣ
 1. Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του ειδικού μέτρου στήριξης "χρησιμοποίηση γλεύκους σταφυλιών για την αύξηση του φυσικού κατ'όγκο αλκοολικού τίτλου ορισμένων αμπελοοινικών προϊόντων (ΦΕΚ2001/26.09.2008)
 2. Αύξηση του φυσικού κατ΄ όγκο αλκοολικού τίτλου των νωπών σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών που έχει υποστεί μερική ζύμωση, του νέου οίνου που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ζύμωσης και του οίνου για την αμπελοοινική περίοδο 2008-2009.ΑΠΟΦΑΣΗ

11/10/2010 Απόφαση ΥπΑΑΤ για τον Εμπλουτισμό 2010-2011

 

 Δελτίο Αποστολής- Τιμολόγιο Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων (14/6/2010)

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α') "Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής", τα οινοποιεία επιβάλλεται να παραλαμβάνουν τα σταφύλια από τους παραγωγούς χρησιμοποιώντας νέο έντυπο του ΚΒΣ, το οποίο αποκαλείται εφεξής Δελτίο Αποστολής- Τιμολόγιο Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων. Το ΥΠΟιΟ έχει εκδόσει την ΠΟΛ. 1091/14.06.2010 που διευκρινίζει ακριβώς τον ορθό τρόπο παραλαβής των αγροτικών προϊόντων καθώς και οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση του νέου εντύπου.

 

Η Ελληνική Νομοθεσία παρέχεται πλέον δωρεάν σε pdf από το Εθνικό Τυπογραφείο www.et.gr

 

5/10/2010

Νόμος 3874/6.9.2010 που αφορά το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

 

Αξιολόγηση & Ταξινόμηση Ποικιλιών Αμπέλου στην Ελληνική επικράτεια (2010) - Επιτρεπόμενες/Συνιστώμενες ανά νομό

Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αριθμ. 247770 - ΦΕΚ 381 - 6/4/2010

Τροποποίηση της με αριθ. 243618/10−01−2006 Υπουργικής Απόφασης «Ορισμός κριτηρίων αξιολόγησης ποικιλιών αμπέλου και διαδικασία ταξινόμησης αυτών στην Ελληνική επικράτεια».

 

 Υπουργική Απόφαση  247771 Ταξινόμηση ποικιλιών αμπέλου 2010 - 4-3-2010

 

3/3/2010 Απόφαση 247770 για Τροποποίηση με αριθ. 243618/10-01-2006 της Υπουργικής  Απόφασης  για τον ορισμό κριτηρίων αξιολόγησης ποικιλιών αμπέλου και διαδικασία ταξινόμησης αυτών στην Ελληνική επικράτεια- Μάρτιος 2010

 

Νέα Νομοθεσία - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Εκδόθηκε το ΦΕΚ 1209/19.Ιουνίου 2009 που αφορά σε συμπληρωματικά μέτρα για την εκτέλεση των Καν (ΕΚ) 479/2008 του Συμβουλίου και 555/2008 της Ε.Ε. που αφορά «Προώθηση οίνων σε  αγορές τρίτων χωρών».

------------------------

Δικαιώματα αποθεματικού - 23-04-2009

 

Διευκρινιστική εγκύκλιος Προγράμματος-2 - 14-4-2009 -

 

Τροποποίηση της αριθμ. 286858/09-04-09 Υπουργικής απόφασης  "Κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό"

 

KΥΑ 286839, 3-4-2009: Δυναμικό παραγωγής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

 

Από το Υπ. Αγρ. αναπτ. & Τροφ. εκδόθηκε η αριθ. 297468/15-06-2009 Υπουργική Απόφαση που αφορά  στη «2η Τροποποίηση της αριθ. 278283/26-02-2009 Υπουργικής Απόφασης ‘’Κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων για την περίοδο 2008/2009’’». 

Στον πίνακα της απόφασης περιλαμβάνονται τα συνολικά κονδύλια του προγράμματος, δηλαδή το άθροισμα :

α) των  κονδυλίων που οι Ν.Α. μας γνωστοποίησαν ότι περιλαμβά-νονται στις καταστάσεις  που στάλθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή για το κανονικό πρόγραμμα και

β) των κονδυλίων που κατανέμονται για το συμπληρωματικό πρόγραμ-μα αναδιάρθρωσης.

 

 

KAN 73-2009 Kαθεστώς άμεσης στήριξης»

ΦΕΚ 2479 Απόφαση ενιαίας ενίσχυσης 18-12-09

 

Νέα ιστοσελίδα του Τμήματος Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών της Δ/νσης Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η σελίδα περιέχει κείμενα εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας του κλάδου

Θα βρείτε επίσης τον τελευταίο κανονισμό που ψηφίστηκε

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 436/2009 της Επιτροπής, της 26ης Μαΐου 2009, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου, όσον αφορά το αμπελουργικό μητρώο, τις υποχρεωτικές δηλώσεις και τη συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των προϊόντων και τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα. http://wwww.minagric.gr/greek/3.6.OINOY.html

 

Α. Κοινοτική  Νομοθεσία

 

Κανονισμοί

 

Καν.(ΕΚ) 203/2012 της Επιτροπής 8ης Μαρτίου 2012

 

Καν. (ΕΚ) 314/2012  της Επιτροπής 12ης Απριλίου 2012

 

Καν. (ΕΚ) 606/2009 οινολογικές πρακτικές

 

Καν.(ΕΚ) 607/2009 ετικετάρισμα

 

Καν. (ΕΚ) 702/2009 τροπ. 555-09

 

Καν. (ΕΚ) 491/2009 του Συμβουλίου της 25ης Μαϊου 2009

 

Καν. (EK) 436/2009 της επιτροπής της 26ης Μαΐου 2009

 

Νέα ΚΟΑ Καν. (ΕΚ) 479/2008

 

Εφαρμοστική ΚΟΑ Καν. (ΕΚ) 555/08

 

Οινολογικές Πρακτικές Καν. (ΕΚ) 423/08

 

Αρωματισμένοι Οίνοι Καν. (ΕΚ) 1601/91

 

Συνοδευτικά Έγγραφα Καν. (ΕΚ) 884/01

 

Ετικετάρισμα Καν. (ΕΚ) 753/02

 

Καν. (ΕΚ) 1282/01

 

Γεωγραφικές Ενδείξεις Καν. (ΕΚ) 1607/00

 

Μέθοδοι Ανάλυσης Καν. (ΕΚ) 2676/90

 

 

 

Οδηγίες

 

Οδηγία 45/2007 Προσυσκευασία

 

Οδηγία 13/2000 Επισήμανση Παρουσίαση Τροφίμων

 

 

Β. Εθνική Νομοθεσία

 

 

 

 

Οίνοι  ΠΟΠ (πρώην ΟΠΑΠ - ΟΠΕ)

 

Οίνοι ΠΟΠ-Τεχνικοί Φάκελοι

 

Απόφαση κατάταξης οίνων ΟΠΑΠ- ΟΠΕ

 

 

 

Οίνοι ΠΓΕ (πρώην Τοπικοί Οίνοι)

 

Ορισμός τοπικού οίνου  (ΦΕΚ 1985/08.11.1999)

 

Τροποποίηση ορισμού τοπικού οίνου  (ΦΕΚ 1723/29.08.2007)

 

Οίνοι ΠΓΕ-Τεχνικοί Φάκελοι

 

 

 

Συνοδευτικά έγγραφα

 

ΦΕΚ  1372/8.9.2004

 

ΦΕΚ  1571/14.11.2005

 

 

 

Ενδείξεις

 

Ενδείξεις Παραδοσιακές (ΦΕΚ 179/19.02.2002)

 

Ενδείξεις Παλαίωσης (ΦΕΚ 818/15.06.2005)

 

Ενδείξεις Reserve Grand Reserve (ΦΕΚ 875/28.06.2005)

 

Ένδειξη Πύργος (ΦΕΚ 420/20.04.1999)

 


 


 

Παρακολούθηση αγοράς του
Αμπελοοινικού τομέα

 

Απόφαση από Καν. (ΕΚ)1282

·         ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ
 

§         ΚΥΑ 331058 (ΦΕΚ 2001/26.09.2008)

§         Απόφαση 2008-2009

 

 


 

Εθνικό πρόγραμμα στήριξης

ΠΡΟΩΘΗΣΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΥ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

§         Εγκύκλιος 2009

·         Υποδείγματα

§         Εγκύκλιος 2012

§         ΚΥΑ Προώθησης

·         Απόφαση τροποποίησης της ΚΥΑ Προώθησης 

§         ΥΑ Προώθησης

·         Απόφαση τροποποίησης της ΥΑ Προώθησης

§         ΥΑ Έγκρισης

·         Έγκριση Ομάδων

·         Έγκριση Μεμονωμένων

·         Έγκριση  προγράμματος «ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ»

·         Έγκριση  προγράμματος «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΟΠΕ Α.Ε)»

 

§         Συνοπτική Παρουσίαση Μέτρου (Φεβρουάριος 2011)

§         Συνοπτική Παρουσίαση Μέτρου (Ιανουάριος 2010)

 


 

 

Γ.  Αλκοολούχα Ποτά

 

 

 

Αποφάσεις Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Φυτικής Παραγωγής 2009 & 2008)

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων

ΚΥΑ 266350/10.02.2009 "Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων(.doc)

·         Εγκύκλιος Τροποποίησης Προγράμματος (.doc)

Λεπτομέρειες εφαρμογής της αριθμ. 266350/10-02-2009 Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ‘’Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα’’» (zip)
 

Τροποποίηση και συμπλήρωση της αρ. 266350/10-02-2009 Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα."

·         ΦΕΚ 669 Β (.pdf)

 

Εγκύκλιος 266287, 16/01/2009 για Δηλώσεις Συγκομιδής περιόδου 2008 - 2009

 

Τροποποίηση - συμπλήρωση της υπ' αριθμ. 297060/25.5.2007 απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "Χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε τοπικής σημασίας αγροτικά προϊόντα Φυτικής Παραγωγής στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους (ΦΕΚ 549/31-3-08)

 

Παραδοσιακές ενδείξεις

Καθορισμός του χρόνου, ωρίμανσης, παλαίωσης και διάθεσης στην κατανάλωση, των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, των Τοπικών οίνων καθώς και των ενδείξεων κατά την επισήμανσή τους που αφορούν στον τρόπο παραγωγής ή τις μεθόδους παρασκευής τους. Ημερομηνία ΦΕΚ 15_06_2005

 

 

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ

 

Νομοθεσία Τοπικών Οίνων, ΦΕΚ 362, 5-3-08

1 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 407350/ 16.10.1995 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Τοπικός Οίνος Πέλλας, ως περιγραφικού στοιχείου οίνων».

2 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 372560/5.7.2000 απόφασης Υπουργού Γεωργίας «περί καθορισμού προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης, Μονεμβάσιος Τοπικός Οίνος».

3 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 387430/11.9.2000 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Λακωνικός τοπικός οίνος», ως περιγραφικού στοιχείου οίνου.

4 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 340586/1.9.1989 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Λασιθιώτικος τοπικός οίνος», ως περιγραφικού στοιχείου οίνου.

5 Αναγνώριση Τοπικού Οίνου Κω.

Τοπικοί Οίνοι, ΦΕΚ 363_5-3-2008, Αρ. Φύλλου 363 5 Μαρτίου 2008

1 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 330583/7.8.1996 απόφασης Υπουργού Γεωργίας «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Τοπικός Οίνος Κλημέντι», ως περιγραφικού στοιχείου οίνων.

2 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 378508/3.9.1990 απόφασης Υπ. Γεωργίας: «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Τοπικού Οίνου Δωδεκανήσου», ως περιγραφικού στοιχείου οίνου.

3 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 235258/6.2.2002 απόφασης Υπουργού Γεωργίας περί «καθορισμού προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Τοπικός Οίνος Δράμας», ως περιγραφικού στοιχείου οίνων.

4 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 235253/6.2.2002 απόφασης Υπουργού Γεωργίας περί «καθορισμού προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Τοπικός Οίνος Αδριανής», ως περιγραφικού στοιχείου οίνων.

Τοπικοί Οίνοι, ΦΕΚ 391_07_03_2008 , Αρ. Φύλλου 391 7 Μαρτίου 2008

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

1 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 235252/6.2.2002 απόφασης του Υπ. Γεωργίας: «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Τοπικός Οίνος Αγοράς», ως περιγραφικού στοιχείου οίνων.

2 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 340587/1.9.1989 απόφασης του Υπ. Γεωργίας «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Ηρακλειώτικος τοπικός οίνος», ως περιγραφικό στοιχείο οίνων.

3 Τροποποίηση και κωδικοποίηση των υπ’ αριθμ. 387425/11.9.2000 και 359489/25.10.1996 υπ. αποφάσεων «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Τοπικός οίνος Επανομής», ως περιγραφικού στοιχείου οίνου.

4 Τροποποίηση υπουργικής απόφασης αναγνώρισης Τοπικού Οίνου Ηλείας.

5 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 372558/5.7.2000 υπ. απόφασης «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Κορινθιακός Τοπικός Οίνος», ως περιγραφικού στοιχείου οίνου.

6 Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπ’ αριθμ. 235298/14.2.2002 απόφασης Υπουργού Γεωργίας «περί καθορισμού προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης, Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος».

7 Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 316843/29.11.2004 απόφασης Υπουργού Γεωργίας περί «καθορισμού προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Ισμαρικός Τοπικός Οίνος», ως περιγραφικού στοιχείου οίνων.

Άλλες αποφάσεις

Άλλες αποφάσεις

Τροποποίηση Νομοθεσίας που αφορά στην ένδειξη Κάβα.

Ταξινόμηση ποικιλιών αμπέλου, Αθήνα, 16/11/2007, Αριθμ. Πρωτ.:336045.

Πηγή ΕΝΟΑΒΕ (www.wineroads.gr)

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

 

Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε μεταξύ άλλων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών. Τα κείμενα έχουν αποσταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας προς έλεγχο πριν τη δημοσίευση τους σε ΦΕΚ.

Η ΠΑΝΕΠΟ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον καθ. κ. Γρηγοράκη Χρήστο για την στήριξη των θέσεων των Οινολόγων και την προσπάθεια που κατέβαλε στις αρμόδιες επιτροπές.

http://www.esos.gr/81/trirovathmia/epaggelmatika-diakiom-19-5-2008.htm

 

To νομοσχέδιο για τα μεπαπτυχιακά

Για να δείτε τo νομοσχέδιο για τα μεπαπτυχιακά που ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1086/11 Ιουνίου 2008, όπου σύμφωνα με την αριθμ: 300443 Υπουργική Απόφαση, δημοσιεύονται οι αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν στην:

-                      Αναγνώριση Τοπικού  Οίνου Κοζάνης

-                      Αναγνώριση Τοπικού Οίνου Καρδίτσας 

-                      Αναγνώριση Τοπικού Οίνου Κυκλάδων

-                      Αναγνώριση Τοπικού Οίνου Αργολίδας

-                      Αναγνώριση Τοπικού Οίνου Μαγνησίας

-                      Αναγνώριση Τοπικού Οίνου Πιερίας


 

Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2007−2008

ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 580, 4 Απριλίου 2008 Αριθμ. οικ. 278487 (8) Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2007−2008.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ −

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α 98).

β) Του άρθρου 5 παρ. 3 του β.δ/τος 641/1970 «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας των οινολογικών εργαστηρίων».

γ) Του π.δ/τος 105 81/2002 «Συγχώνευση Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Α 57)».

2. Το από 30.6.2007 πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

3. Την υπ’ αριθμ. 42362/Υ252/28.9.2007 (ΦΕΚ 1948/Β΄/3.10.2007) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών».

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Εγκρίνουμε τιμές των διαφόρων οινολογικών εργασιών για την οινοποιητική περίοδο 2007 − 2008 ως ακολούθως:

- για τις αναλύσεις γλεύκους καθώς και του οίνου που παράγεται από το γλεύκος αυτό και για κάθε εξέταση, πέντε ευρώ και εξήντα λεπτά (5,60 €) ανά εκατόλιτρο και με ελάχιστη τιμή ανά δείγμα τα σαράντα ευρώ (40 €). Στην τιμή περιλαμβάνονται η αξία των απαραίτητων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται κατά την ανάλυση καθώς και των οινολογικών ουσιών που χορηγούνται στον ενδιαφερόμενο.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2008

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ                                                                  ΑΛΕΞ. ΚΟΝΤΟΣ


 

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος L39 (13.2.2008, σελ. 16-54) της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε. ο κανονισμός 110/2008 για την περιγραφή, παρουσίαση, και επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, καθώς και για την προστασία των γεωγραφικών τους ενδείξεων. Ο νέος κανονισμός αντικαθιστά τον παλαιότερο 1576/89 με το ίδιο αντικείμενο.

Ο 110/2008 αφορά όλα τα αλκοολούχα ποτά που διατίθενται στην εσωτερική αγορά, είτε παράγονται στην κοινότητα είτε σε τρίτες χώρες. Επίσης, αφορά και τα ποτά που παράγονται στην κοινότητα για εξαγωγή.

Ενώ ο κανονισμός είναι τυπικά αμέσου εφαρμογής, θα θεσπιστούν, σύμφωνα με τις πρόνοιες της απόφασης 1999/468 του Συμβουλίου, μεταβατικά μέτρα για το πέρασμα από τον 1576/89 στον 110/2008. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2011, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή ο κανονισμός θα ισχύει πλήρως. Με την ίδια διαδικασία (της απόφασης 1999/468) θα θεσπιστούν και τα οριστικά μέτρα για την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Πηγή ΕΟΜΜΕΧ


 

 

 

 

Αποφάσεις Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

2007

 

 

 

 

 

ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

 

 

 

Το Ελληνικό Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε κατά το 2006 τις εξής αποφάσεις:

 

 • Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 319156/30-09-2005 απόφασης περί κατανομής για την περίοδο 2005/2006 των κοινοτικών κονδυλίων για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων (28/02/2006)
 • Απόφαση με θέμα ¨Εκρίζωση και επαναφύτευση αμπελώνων με ποικιλίες Σουλτανίνα και Κορινθιακή για την καταπολέμηση της φυλλοξήρας στην Ελλάδα και δικαιολογητικά πληρωμής.¨ (ΦΕΚ 156/Β/10.2.2006)
 • Ορισμός κριτηρίων αξιολόγησης ποικιλιών αμπέλου και διαδικασία ταξινόμησης αυτών στην Ελληνική επικράτεια. (10-01-2006)

 

Τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου

http://www.minagric.gr/Greek/6.5.F2006.shtml

 

 

Αρωματισμένοι Οίνοι

 

 

 

 • Καν. (ΕΚ) αριθ. 1601/91  για τη θέσπιση των γενικών κανόνων σχετικά με τον ορισμό, τον χαρακτηρισμό και την παρουσίαση των αρωματισμένων οίνων, των αρωματισμένων ποτών με βάση τον οίνο και των αρωματισμένων κοκτέιλ αμπεολοινικών προϊόντων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
PDF Εκτύπωση E-mail
ΕΔΟΑΟ

υπό κατασκευή

 
PDF Εκτύπωση E-mail
Οινολογικές αμοιβές

Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2009−2010

Δείτε το ΦΕΚ 2117-30/9/2009 Αρ. Αποφ. Αριθμ. 329781

Αριθμ. 329781 (3)

Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2009−2010.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 3 του άρθρου 5 του β.δ/τος 641/1970 «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας των οινολογικών εργαστηρίων».

β) του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).

2. Την υπ’ αριθμ. 1666/Δ10Ε89/13.1.2009 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών» (ΦΕΚ 40 Β΄).

3. Την υπ’ αριθμ. 147/19.1.2009 (ΦΕΚ 67/Β΄/21.1.2009) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κωνσταντίνο Κιλτίδη και Μιχαήλ Παπαδόπουλο.»

4. Το από 13.7.2009 αντίγραφο πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Εγκρίνουμε τις τιμές των διαφόρων οινολογικών εργασιών για την οινοποιητική περίοδο 2009−2010 ως ακολούθως:

για τις αναλύσεις γλεύκους καθώς και του οίνου που παράγεται από το γλεύκος αυτό και για κάθε εξέταση, έξη ευρώ και πενήντα λεπτά (6,50 €) ανά εκατόλιτρο και με ελάχιστη τιμή ανά δείγμα τα σαρανταπέντε ευρώ (45 €). Στην τιμή περιλαμβάνονται η αξία των απαραίτητων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται κατά την ανάλυση καθώς και των προστιθέμενων οινολογικών ουσιών που χορηγούνται στον ενδιαφερόμενο.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ ΜΙΧ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2007−2008

ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 580, 4 Απριλίου 2008 Αριθμ. οικ. 278487 (8) Έγκριση αμοιβής οινολογικών εργασιών περιόδου 2007−2008.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ −

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α 98).

β) Του άρθρου 5 παρ. 3 του β.δ/τος 641/1970 «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας των οινολογικών εργαστηρίων».

γ) Του π.δ/τος 105 81/2002 «Συγχώνευση Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Α 57)».

2. Το από 30.6.2007 πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

3. Την υπ’ αριθμ. 42362/Υ252/28.9.2007 (ΦΕΚ 1948/Β΄/3.10.2007) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών».

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Εγκρίνουμε τιμές των διαφόρων οινολογικών εργασιών για την οινοποιητική περίοδο 2007 − 2008 ως ακολούθως:

- για τις αναλύσεις γλεύκους καθώς και του οίνου που παράγεται από το γλεύκος αυτό και για κάθε εξέταση, πέντε ευρώ και εξήντα λεπτά (5,60 €) ανά εκατόλιτρο και με ελάχιστη τιμή ανά δείγμα τα σαράντα ευρώ (40 €). Στην τιμή περιλαμβάνονται η αξία των απαραίτητων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται κατά την ανάλυση καθώς και των οινολογικών ουσιών που χορηγούνται στον ενδιαφερόμενο.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2008

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ                                                                  ΑΛΕΞ. ΚΟΝΤΟΣ


2002-2003

ΑμοιβΗ για οινολογικΕς εργασΙες

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση              Αχαρνών 2

Ταχ. Κώδικας          101 76

Πληροφορίες           Παντ. Θεοδωρίδης

Τηλεφωνο                210 2124287

FAX                        210 5238337

E-mail                     ax2u043@minagric.gr

 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γενικη διευθυνση γενικου χημειου του κρατους

διευθυνση αλκοολης, αλκοολουχων ποτων, οινου ζυθου

τμημα γ’

Ταχ. Δ/νση               Αν. Τσόχα 16

Πληροφορίες            Σταύρος Σάμιος

Ταχ. Κώδικας           115 21

Τηλεφωνο                 210 6479000

ΘΕΜΑ : Έγκριση Αμοιβής για οινολογικές εργασίες.

 ΑΠΟΦΑΣΗ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                                                                 ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1.      Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 29Α του ν.1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά  όργανα» (Α 137), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του ν.2081 /1992 «ρύθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων, τροποποίηση διατάξεων του ν.1712/1987 για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιoτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις» ( Α' 154 ) και τροποποιήθηκε με την παρ.2α του άρθρου 1 του ν.2469/1997 περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις (Α 38 ).

β) Του άρθρου 9 παρ. 5 του Νομοθετικού Διατάγματος 243/1969 «Περί βελτιώσεως και προστασίας της Αμπελουργικής παραγωγής ».

γ) Του άρθρου 5 παρ. 3 του Β.Δ/τος 641/1970 « Περί ιδρύσεως και λειτουργίας των οινολογικών εργαστηρίων».

δ) Του ΠΔ/1Ο5 81/2002« Συγχώνευση Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών» (Α 57 ).

2.     Το από 10-7-2002 πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων .

3.     Τη με αριθμό 11OO383/13301AOO06/31-10-200l (ΦΕΚ. 1485/B/31-1O-200l ) Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών« Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών» .

4.     Τη με αριθμό 399580130-10-2001 (ΦΕΚ 1479/B/31-1O-200l ) Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Γεωργίας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Γεωργίας Ευάγγελο Αργύρη και Φώτη Χατζημιχάλη» .

5.     Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Ορίζουμε αμοιβή για διάφορες οινολογικές εργασίες για την οινοποιητική περίοδο 2002 - 2003 ως εξής:

Για τις εξετάσεις και αναλύσεις γλεύκους και αξία οινολογικών ουσιών που προστίθενται, όπως και για κάθε εξέταση οίνου, που παράγεται από αυτό το γλεύκος, μέχρι κατανάλωσης του σε Ευρώ μηδέν κόμμα μηδέν σαράντα πέντε (0,045) ανά λίτρο ή τέσσερα κόμμα πέντε (4,5) Ευρώ ανά 100λίτρο, η δε ελάχιστη συνολική τιμή για όλες τις υποχρεωτικές αναλύσεις ανά δοχείο ορίζεται μέχρι τριάντα (30) Ευρώ.

2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:    Στις πιο  πάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α 18%.

 
PDF Εκτύπωση E-mail
ΚΕΟΣΟΕ

Mελέτη της ΕΤΕ για ΜμΕ στον χωρο των τροφίμων

 

Μελέτη συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ελληνικού κλάδου τροφίμων στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το κρασί. (συνημμένη συνοπτική παρουσίαση, με κίτρινη επισήμανση για το κρασί).

 Βασικό συμπέρασμα της Μελέτης για το κρασί αποτελεί το ότι:

-   Ως κλάδος είναι πλέον ώριμος για αναδιάρθρωση

-  Έχει προχωρήσει στις ορθές πρακτικές

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην διόρθωση ελλειμμάτων στρατηγικής του κλάδου

-   Προτεραιότητα αποτελούν οι συνενώσεις για την επίτευξη οκονομιών κλίμακος

 

Από τα σημεία που αναφέρονται στο ελληνικό κρασί έχουν βαρύτητα τα εξής: 

α) Εξαγωγικοί προορισμοί είναι οι ανεπτυγμένες αγορές, ΠΟΠ προϊόντων

β)  Η εξωστρέφεια συνδυάζεται με την επωνυμία , ενώ

γ)   Αχίλλειο πτέρνα του κλάδου αποτελεί η χαμηλή ταχύτητα κυκλοφορίας του ενεργητικού του

 

Σημαντικές πληροφορίες παρέχονται μέσω της Μελέτης και για τον τομέα του ελαιολάδου, των γαλακτοκομικών και των φρούτων και λαχανικών.

Δείτε όλη τα συμπερασματα της μελέτης πατωντας  εδώ

 

 


K E O Σ Ο Ε

ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

                                                                                                                                                                    Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 – 6923291 – 6928224

                                                                FAX: (210) 6981182

e-mail : keosoe@otenet.gr

 


Ενημερώσεις 2007

 

10-1-07 1951-2006 τροποποιηση 753.pdf 

15-10-1-07 KAN 1951-2006 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΕΡΙΕΚΤΗ.doc

 

447 15-1106 ΦΕΚ 1375 ΚΥΑ 303894 ΠΑΡΟΧΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.pdf 

447-15-11-06 ΚΥΑ ΥΠΓΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.doc

 

1 10-1-07 1857-2006 ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.pdf

1 10-1-07 καν 1698 2005 στηρ αγρ αναπτ.pdf

1 10-1-07 καν 70 2001 ενισχ σε μικρ επιχ.pdf

1 14-10-1-07 KAN 1857-06 70-01 1698-05 ΣΤΗΡΙΟΧΞΗ ΜΜΕ.doc

 

456 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1A_Cultivars.pdf 

456-15 0-11 -06 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ.doc 

456 15-11 Φύλο συμπλήρωσης Τοπικών Ποικιλιών_.doc 

 

42 444-6-11-06 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥ.doc 

42 ΦΕΚ 141225-9-06.pdf


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Νο 53

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και εξ’ αιτίας κυρίως του χαμηλού επιπέδου τιμών σταφυλιού, κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε αμπελουργικές περιοχές ή συσκέψεων, διατυπώνονται προβληματισμοί ή και άμεσες προτάσεις για την ενεργοποίηση στην Ελλάδα των άρθρων 7-11 του ΚΑΝ (ΕΚ) 1227/00, που αφορούν την οριστική εγκατάλειψη αμπελουργικών εκτάσεων με πριμοδότηση.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1996 μετά από παρέμβαση της ΚΕΟΣΟΕ στο τότε Υπουργείο Γεωργίας αποφασίστηκε η παύση ισχύος των κοινοτικών διατάξεων για την Ελλάδα δεδομένου ότι ήταν η μόνη χώρα που εκρίζωσε οινάμπελα (Ιταλία, Γαλλία εκρίζωσαν επιτραπέζιες ποικιλίες) και μάλιστα σε ποσοστό 30% των εκτάσεων του τότε αμπελώνα.

Η λήψη απόφασης για την εφαρμογή του προγράμματος οριστικής εγκατάλειψης κατά την άποψή μας δεν είναι απλή. Είναι γεγονός ότι θα πρέπει μόνο υπό προϋποθέσεις να επανισχύσει για τη χώρα μας αφού ληφθούν υπ΄όψη ως πρώτη προσέγγιση, παράμετροι όπως:

§         οι αθρόες φυτεύσεις στις χώρες εκτός ΕΕ – εισαγωγές

§         οι παράνομες φυτεύσεις

§         το είδος των αμπελώνων που θα ήταν σκόπιμο να εκριζωθούν

§         οι συνθήκες αγοράς οίνου, όπου επικρατούν τάσεις μείωσης των τιμών

§         η κοινωνικοοικονομική και η περιβαλλοντική διάσταση της αμπελοκαλλιέργειας σε κάθε περιοχή

§         η ηλικιακή σύνθεση των αμπελοκαλλιεργητών και η διαδοχή

§         οι ποικιλίες και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης

§         οι πιθανότητες ανακατανομής του προϋπολογισμού του FEOGA για την ΚΟΑ οίνου υπέρ της πρωτογενούς παραγωγής

§         η ενδεχόμενη εξυγίανση που θα επιφέρει το αμπελουργικό μητρώο στην αγορά οίνου

Η φιλοσοφία του νέου κανονισμού δεν αντιμετωπίζει με κοινή οικονομική βάση τις πριμοδοτήσεις ανά Ha, αλλά τις συνδέει με την απόδοση σε HL οίνου. Σύμφωνα με τον κανονισμό ή πριμοδότηση αυξάνει σε συνάρτηση με την αυξημένη απόδοση, έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την εκρίζωση των αμπελώνων που είναι περισσότερο παραγωγικοί.