Δ.Τ. Συναντηση του ΔΣ της ΠΑΝΕΠΟ με το αναπλ. Υπου... » Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. συναντά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 δείτε το ΔΤ εδώ ΔΤ για VINITECH 2016 »  Δελτίο τύπου :Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. στην Vinitech-Sifel 2016             Η έκθεση αγροτικού και βι... ΔΤ Σεμιναριο 25-6-2016 »    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο  25 Ιουνίου 2015 , το εκπαιδευτικό επιμορφωτικό σεμινάριο της ΠΑΝΕΠΟ με θέμα ‘Ορ... Εκλογες ΔΣ 2016-2018 » Αποτελέσματα εκλογών για Δ.Σ ΠΑΝΕΠΟ   (2016-2018) Το βράδυ της Κυριακής 6 Μαρτίου 2016 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή του ... ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ »   «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΟΙΝΟΦΙΛΟΥ ΣΤΗ Ν. ΕΛΛΑΔΑ»   ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.   Η... Ιστοσελίδες με Θέσεις Εργασίας στο Εξωτερικό » USA www.winejobs.com http://www.winebusiness.com/classifieds/winejobs/ http://wineserver.ucdavis.edu/venjobs/index.php http://wine.wsu.edu/edu... Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου 2014-2016 » Μάρτιος 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕκλογΗ ΝΕου ΔιοικητικοΥ ΣυμβουλιοΥ 2014-2016  Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογ... Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου 2012-2014 » Μάρτιος 2012   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   ΕκλογΗ ΝΕου ΔιοικητικοΥ ΣυμβουλιοΥ 2012-2014    Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα ... Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου 2010-2012 » Μάρτιος 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕκλογΗ ΝΕου ΔιοικητικοΥ ΣυμβουλιοΥ 2010-2012  Σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μ... Θέσεις Εργασίας » Λευκάδα ...Αγγελία για οινολογικό εργαστήριο   ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ  ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚ...
PDF Εκτύπωση E-mail
Οίνος και υγεία

Η ΠΑΝΕΠΟ στηρίζει την προσπάθεια της ΕΔΟΑΟ και της  CEEV – Comité Européen des Entreprises Vins

Για περισσότερες πληροφορίες και επιστημονικά άρθρα σχετικά με τον οίνο και την υγεία επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες

WINE IN MODERATION http://www.wineinmoderation.eu/

WINE INFORMATION COUNCIL http://www.wineinformationcouncil.eu/

για να δείτε το κοινό μήνυμα του WINE IN MODERATION στα ελληνικά, πατήστε εδώ

Παρουσίαση του WIC από τον Προέδρο της ΠΑΝΕΠΟ στην Ημερίδα ΕΔΟΑΟ-ΥΠ. Υγείας WINE IN MODERATION στην Αθήνα

 

 

Το ΔΣ της ΠΑΝΕΠΟ συμμετείχε στη 2nd Wine Information Council Scientific Conference στις Βρυξέλλες 27/11/13

 

2nd Wine Information Council Scientific Conference was a success !

The Wine Information Council welcomed more than 100 experts from all over the world for its second scientific conference: Wine in Moderation – from Science to Art de Vivre. On 27th November 2013, the Wine Information Council successfully organised the scientific conference “Wine in Moderation: from Science to Art de Vivre” in Brussels, Belgium. Read more

 

 

WINE IN MODERATION IMPLEMENTATION REPORTS
pdf Wine in Moderation Implementation report 2011-2012

pdf Wine in Moderation Implementation report 2008-2010

 

Συνέντευξη του προέδρου της ΠΑΝΕΠΟ στο Αθηναικό Πρακτορίο Ειδήσεων για το πρόγραμμα Leonardo da Vinci-Partnerships: Οίνος, Υγεία και Έμμετρη Κατανάλωση

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=21036

http://www.readnews.gr/1874179-oinos-metro-apolaysis-kai-politismou.html 

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1914458&nt=103

 

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.) συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή δράση LLP - Leonardo da VinciPartnerships” για τη Διά Βίου Εκπαίδευση και Κατάρτιση με θέμα Οίνος, Υγεία και Έμμετρη Κατανάλωση (http://artdevivre-edu.eu).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν :

·         Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ)

·         Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων (ΠΕΝΟ)

·         Η Ακαδημία Οίνου της Γερμανίας (DWA)

·         Η Γαλλική Ένωση Οίνος & Κοινωνία (Vin & Société)

·         Η Ιταλική Ένωση Οίνου (UIV)

·         Η Ισπανική Ένωση Οίνου (FEV)

·         Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σπλιτ της Κροατίας

·         Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Κροατίας (HGK)

·         και το Κεντρικό γραφείο του ευρωπαϊκού προγράμματος Wine In ModerationArt de Vivre με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η δράση που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και θα διαρκέσει 2 έτη, αφορά σε μια πολυκλαδική και πολυεθνική συνεργασία ευρωπαϊκών επαγγελματικών και κλαδικών φορέων και οργανισμών, που στόχο έχει να προβάλει και να παρέχει σε Δημόσιες Αρχές, στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και στους παρόχους Διά Βίου Μάθησης ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αναγνώριση των αναγκών της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας σε ότι αφορά τον οίνο και την υγεία.

Το δίκτυο εργάζεται στην καταγραφή της καινοτόμου άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης, των προσεγγίσεων και των μεθοδολογιών, δημιουργώντας μια βάση καλών πρακτικών για να συμβάλει και να ενισχύσει τις προτεινόμενες δράσεις του Ευρωπαϊκού πλαισίου Δια βίου Μάθησης (ECVET) καθώς και τις ανάγκες  εκπαίδευσης της σύγχρονης αγοράς.

Σκοπός είναι η δημιουργία και περαιτέρω ανάπτυξη της μεταφοράς Καλών Πρακτικών στον Τομέα της Διά Βίου Εκπαίδευσης, η υποστήριξη δημιουργίας καινοτόμου υλικού πληροφοριών και επικοινωνίας (Information & Communication Technologies-ICT), υπηρεσιών και παιδαγωγικών πρακτικών Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Το υλικό που αναπτύσσεται, θα αποτελέσει βάση δεδομένων διαθέσιμη στο διαδύκτιο, η οποία μαζί με την ανάλυση αναγκών της αγοράς και της εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα βελτιώσει τη διαύγεια και την αναγνώριση των γνώσεων, των προσόντων και των δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποκτούνται μέσω μη τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης.

Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν είναι

Ποια είναι τα προβλήματα; Ποιες είναι οι δεξιότητες που απαιτούνται για την επίλυση τους;
Έχουν αναπτυχθεί επαρκώς αυτές οι δεξιότητες; Ποια είναι τα εργαλεία/προσεγγίσεις για την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων;
Πώς μπορούν αυτά τα εργαλεία /προσεγγίσεις να εξεταστούν καλύτερα;

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το LIFELONG LEARNING PROGRAM της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)

ΟΙΝΟΣ & ΥΓΕΙΑ

 

 

WINE INFORMATION COUNCIL Newsletters

 

 

WIC newsletter December 2013

pdfWIC Newsletter - Summer 2012 [EN]

 

 

 

pdfWIC Newsletter - November/December 2011

pdfWIC Newsletter - October 2011 [EN]

pdfWIC Newsletter - September 2011 [EN]

pdfWIC Newsletter - July-August 2011

pdfWIC Newsletter - June 2011 [EN]

pdfWIC Newsletter - May 2011 [EN]

pdfWIC Newsletter - April 2011 [EN]

pdfWIC Newsletter - March 2011 [EN]

 

pdfWIC Newsletter - February 2011 [EN]

pdfWIC Newsletter - January 2011 [EN]

 

 

pdfWIC Newsletter - November/December 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - October 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - September 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - July/August 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - June 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - May 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - April 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - March 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - February 2010 [EN]

pdfWIC Newsletter - January 2010 [EN]

 

 

pdfWIC Newsletter - November/December 2009 [EN]

pdfWIC Newsletter - October 2009 [EN]

pdfWIC Newsletter - September 2009 [EN]

pdfWIC Newsletter - July-August 2009 [EN]

pdfWIC Newsletter - June 2009 [EN]
pdfWIC Newsletter - June 2009 [FR]

pdfWIC Newsletter - May 2009 [EN]
pdfWIC Newsletter - May 2009 [FR]

pdfWIC Newsletter - April 2009 [EN]
pdfWIC Newsletter - April 2009 [FR]

 

 

 

Παλαιότερα Νέα

Κόκκινο κρασί εναντίον καρκίνου του προστάτη
Το κόκκινο κρασί περιέχει ουσίες οι οποίες μπορούν να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη.
Μάθετε περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί και η πρόληψη του καρκίνου
Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή βιολογικά ενεργών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται μέσα στα φυτά. Ιδιαίτερα το κρασί, περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντι-οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάθετε περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί, η καρδία και το Γαλλικό παράδοξο
Το "Γαλλικό παράδοξο" είναι το γνωστό φαινόμενο που πρώτα παρατηρήθηκε στη Γαλλία, όπου ενώ οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τυριών και άλλων λιπαρών στη διατροφή τους, εντούτοις έχουν χαμηλό ποσοστό καρδιακών προβλημάτων σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν. Μάθετε περισσότερα...

Γιατί το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία;
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί σε αντίθεση με άλλα κρασιά και αλκοολούχα ποτά, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου που προκαλείται από την στένωση ή και απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας από τις αθηρωματικές πλάκες.
Μάθετε περισσότερα...


Κρασί και υγεία

Το θέμα της επίδρασης του κρασιού στην υγεία έχει απασχολήσει σημαντικά την επιστημονική και ιατρική κοινότητα κατά τα τελευταία χρόνια. Το έναυσμα για τις μελέτες αυτές ήταν το "Γαλλικό παράδοξο". Οι Γάλλοι τρωνε αρκετά λιπαρά τρόφιμα με διατροφή ψηλή σε χοληστερόλη. Παρ' όλα αυτά όμως έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών νοσημάτων.
Μάθετε περισσότερα...

Κόκκινο κρασί εναντίον νόσου Αλτσχάιμερ
Το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντι-οξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Μάθετε περισσότερα...

Τα σταφύλια, το κρασί, η καρδία και ο καρκίνος
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Η ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδία και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μάθετε περισσότερα... 


 

Ποιες είναι οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κρασιού;
12-03-2005

Μπουκάλα και ποτήρι με κρασί

Το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει συσχετισθεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών και αγγειακών νοσημάτων.

Σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όπου υπάρχει ψηλή κατανάλωση κόκκινου κρασιού, παρατηρούνται λιγότερες καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες στις οποίες το κρασί είναι λιγότερο δημοφιλές.

Ορισμένες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο.

Πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα μελέτη σε 960 άνδρες ηλικίας από 32 έως 60 ετών, έδειξε ότι η συχνότητα κακοήθους λεμφώματος τύπου μη Hodgkin's, ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε εκείνους οι οποίοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα ή περισσότερα ποτήρια κρασί την ημέρα.

Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι το κρασί μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, εντούτοις δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό, με ποιους μηχανισμούς επιδρά και βοηθά το κρασί.

Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πιθανόν να μην είναι το ίδιο το κρασί που είναι υπεύθυνο για τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία αλλά ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά στο βιοτικό επίπεδο, στον τρόπο ζωής και στη διατροφή αυτών των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερο κρασί.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο και ενδιαφέρον, διότι σε πειραματικό επίπεδο υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι το κρασί και ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη (resveratrol) που περιέχει, έχουν αντι-φλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των φυτο-οιστρογόνων. Περιέχεται μέσα στα σταφύλια, στο κρασί, σε ορισμένες ποικιλίες μούρων και στα φιστίκια.

Το κόκκινο κρασί περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης παρά το άσπρο κρασί.

Σε πειράματα η ρεσβερατρόλη φάνηκε να έχει ιδιότητες που εμποδίζουν τη γένεση, ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

Είναι λοιπόν πιθανόν τουλάχιστο θεωρητικά, ότι οι ευεργετικές αντικαρκινικές δράσεις του κρασιού να οφείλονται στη ρεσβερατρόλη. Ακόμη περισσότερο, θα μπορούσε η ρεσβερατρόλη να απομονωθεί, να συσκευάζεται σαν φάρμακο και να δίνεται από μόνη της σαν πρόληψη εναντίον του καρκίνου.

Με βάση αυτό το σκεπτικό και για να δοθούν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, απαντήσεις στο ενδιαφέρον αυτό θέμα, αρχίζουν τώρα με χορηγίες από το National Cancer Institute, έρευνες σε Βρετανικά πανεπιστήμια.

Θα δίνονται σε υγιείς εθελοντές, χάπια που θα περιέχουν 0,5 γραμμάρια ρεσβερατρόλης, που ισοδυναμεί με την ποσότητα ρεσβερατρόλης που περιέχεται σε πολλές δωδεκάδες μπουκαλιών κρασιού.

Ο στόχος είναι να φανούν στον άνθρωπο οι επιδράσεις της ουσίας αυτής, το αποτέλεσμα που θα έχουν διαχρονικά οι επαναλαμβανόμενες δόσεις της και κατά πόσο υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι εάν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει στον άνθρωπο, αντικαρκινικές προληπτικές ιδιότητες, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ευρείας χρήσης προληπτικό μέσο, εναντίον του καρκίνου.

Πιστεύουμε ότι έρευνες αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά χρήσιμες διότι εξερευνούν ένα πιθανό τρόπο πρόληψης του καρκίνου με φυτικές ουσίες.

Όμως είναι επίσης πιθανόν ότι, δεν είναι από μόνη της η ρεσβερατρόλη που έχει τις ευεργετικές δράσεις άλλά σε συνδυασμό και σε συνέργια με άλλες φυτικές ουσίες που περιέχονται μέσα στο κρασί, στα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια.

Τα ερωτήματα αυτά θα τα απαντήσει μόνο η έρευνα και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα και συμπεράσματα που θα προκύψουν.

Βιβλιογραφία:

Wine Drinking and Risk of Non-Hodgkin’s Lymphoma among Men in the United States: A Population-based Case-Control Study,  American Journal of Epidemiology 2002;156:454-462, 16 Σεπτεμβρίου 2002.

National Cancer Institute 


Κόκκινο κρασί εναντίον νόσου Αλτσχάιμερ
15-01-2004

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βοηθά εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ

Το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντι-οξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, 1 έως 2 ποτήρια ημερησίως, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία και το αγγειακό σύστημα. Παράλληλα μια σειρά από εργαστηριακά και επιδημιολογικά δεδομένα συσχετίζουν τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Όσον αφορά τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε σε επιδημιολογικές έρευνες ότι η μέτρια κατανάλωση του δημοφιλούς από αρχαιοτάτων χρόνων ποτού, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω νόσο.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση στον εγκέφαλο της β αμυλοειδούς πρωτεΐνης που σχηματίζει γεροντικές πλάκες. Δημιουργείται μια φλεγμονώδης αντίδραση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος.  

Ελβετοί επιστήμονες διεξήγαγαν πρόσφατα πειράματα με καλλιέργειες κυττάρων για να εξετάσουν κατά πόσο η ρεσβερατρόλη έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες.

Συγκεκριμένα εξέτασαν τον τρόπο που δρα η ρεσβερατρόλη στις καλλιέργειες των κυττάρων όταν αυτά υποβάλλονται στο οξειδωτικό στρες που τους προκαλεί η παθολογική β αμυλοειδής πρωτεΐνη.

Τα ευρήματα των Ελβετών ερευνητών έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα να επιβιώσουν όταν υποβάλλονται σε οξειδωτικό στρες.

Συγκεκριμένα συμβάλλει στην αύξηση της δράσης της γλουταθειόνης εντός των κυττάρων.  Η γλουταθειόνη είναι πρωτεΐνη που έχει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των βλαβερών για τα κύτταρα οξειδωτικών ουσιών.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Παράλληλα οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού που αναμένεται να έχει προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο. Διότι η αυξημένη πρόσληψη κρασιού, λόγω του αλκοόλ που περιέχεται σε αυτό, μπορεί να έχει τοξική δράση στα νευρικά κύτταρα.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ περιγράφηκε για πρωτη φορά από τον Alois Alzheimer. Επρόκειτο για μια γυναίκα 51 ετών που παρουσίαζε εκφυλισμό των πνευματικών της ικανοτήτων. Στον εγκέφαλό της βρέθηκαν πλάκες αμυλοειδούς και νευροϊνίδια. Οι αλλοιώσεις στη νόσο εμφανίζονται κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό, στον ιππόκαμπο και στον αμυγδαλοειδή πυρήνα.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ (ΝΑ), είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από απώλεια της μνήμης, σταδιακή χειροτέρευση της ομιλίας, χειροτέρευση της ικανότητας κρίσης, αδιαφορία και περιορισμό των ικανοτήτων που χρειάζονται συντονισμό όρασης και χώρου. Οι κινητικές ικανότητες διατηρούνται.

Αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης που έχουμε σήμερα, η συχνότητα της νόσου αυξάνεται. Τα ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν την κατάσταση αυτή γίνονται οξύτερα.

Είναι αναγκαίο να βρεθούν καλύτεροι τρόποι θεραπείας και ιδιαίτερα πρόληψης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι η περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου της μέτριας κατανάλωσης του κόκκινου κρασιού στην νόσο είναι αναγκαία και μπορεί να ιδιαίτερα αποδοτική για τη δημόσια υγεία.

Βιβλιογραφία:

Red Wine Ingredient Resveratrol Protects from β-Amyloid Neurotoxicity,  Gerontology 2003;49:380-383, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2003


Τα σταφύλια, το κρασί, η καρδιά και ο καρκίνος
03-12-2003

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι ευεργετική για την υγεία

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Είναι γνωστό το "Γαλλικό παράδοξο" το οποίο αρχικά περιγράφτηκε στη Γαλλία και παρατηρείται σε άτομα τα όποία ενώ τρωνε μια σχετικά πολύ λιπαρή διατροφή, εντούτοις παρουσιάζουν χαμηλή συχνότητα καρδιακών παθήσεων.

Η ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδία και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η δημοσιοποίηση των ευεργετικών δράσεων του κρασιού και της ρεσβερατρόλης, έχει πάρει μεγάλη έκταση. Τα θετικά αποτελέσματα της έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το ευρύ κοινό αλλά και εταιρείες οι οποίες απομονώνουν τη ρεσβερατρόλη και την πωλούν ως ξεχωριστό φαρμακευτικό σκεύασμα.

Μάλιστα υπάρχει ένα δημοφιλές παραδοσιακό φάρμακο από την Άπω Ανατολή, το οποίο περιέχει ρεσβερατρόλη και συστήνεται για τις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων και της καρδίας.

Όμως ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν τη δράση της ρεσβερατρόλης;

Είναι ασφαλές να απομονώνεται η ουσία αυτή από το κόκκινο κρασί και να χρησιμοποιείται για σκοπούς πρόληψης καρδιακών παθήσεων ή κατά του καρκίνου;

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα φασόλια. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Η ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των φυτοαλεξινών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνα τους. Ιδιαίτερα όταν τα φυτά προσβάλλονται από μύκητες, παράγουν αυξημένες ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Στα κρύα κλίματα τα σταφύλια προσβάλλονται περισσότερο από μύκητες και έτσι η περιεκτικότητα τους σε ρεσβαρτρόλη είναι μεγαλύτερη σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα.

Η περιεκτικότητα του κρασιού σε ρεσβερατρόλη έχει σχέση με τη διάρκεια παρουσίας της φλούδας των σταφυλιών κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν οι φλούδες κατά τη ζύμωση, τόσο περισσότερη ρεσβερατρόλη θα περιέχουν.

Για το λόγο αυτό το άσπρο κρασί, επειδή κατά τη διαδικασία κατασκευής του αφαιρούνται γρήγορα οι φλούδες των σταφυλιών, περιέχει πολύ λιγότερη ρεσβερατρόλη από το κόκκινο κρασί.

Επίσης ο χυμός σταφυλιού, επειδή δεν υφίσταται κάποια ζύμωση, είναι πολύ φτωχός σε ρεσβερατρόλη.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα που εξέτασαν τη σχέση του κρασιού και της ρεσβερατρόλης από τη μια και του καρδιαγγειακού συστήματος από την άλλη, έδειξαν:

Μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδίας
 

Αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης
 

Μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεΐνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων. 

Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της βιταμίνης
C και E. Να σημειωθεί ότι το κρασί περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες ισχυρότερες από τη ρεσβερατρόλη
 

Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση

 

Παρά τα πιο πάνω δεδομένα πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετες έρευνες σε ζώα και στον άνθρωπο για να φανεί κατά πόσο η ρεσβερατρόλη από μόνη της μπορεί να έχει ασφαλή και αποτελεσματική δράση.

Όσον αφορά τη την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται κυρίως από εργαστηριακές έρευνες ότι μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και μειώνει τη φλεγμονή.

Το σύνολο των δράσεων αυτών μπορούν να σταματήσουν την έναρξη της καρκινοποίησης των κυττάρων και να προστατέψουν τον οργανισμό από τον καρκίνο.

Όμως τα εργαστηριακά αυτά δεδομένα αυτά θα πρέπει να επαληθευτούν σε μελέτες στα ζώα και σε κλινικές έρευνες στον άνθρωπο.

Επιπρόσθετα η ομοιότητα που έχει η ρεσβερατρόλη με τη διεθυλστιλβεστερόλη προκαλεί ανησυχίες. Η διεθυλστιλβεστερόλη είναι ένα συνθετικό οιστρογόνο που σχετίζεται με την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του μαστού.

Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε ότι η κατάσταση σχετικά με τη ρεσβερατρόλη χρειάζεται προσοχή. Σίγουρα δεν είμαστε σε θέση σήμερα να συστήσουμε τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ρεσβερατρόλης για σκοπούς πρόληψης καρδιοπαθειών και καρκίνου.

Παράλληλα δεν είναι ορθό να συστήνουμε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού λόγω των θετικών της ρεσβερατρόλης. Πράγματι η μεγάλη κατανάλωση κρασιού εγκυμονεί τους κινδύνους του εθισμού και του αλκοολισμού.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι διαλαλούν οι βιομηχανίες παραγωγής τροφών, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων προς κατανάλωση από το ευρύ κοινό.

Στην περίπτωση της ρεσβερατρόλης που τυχαίνει τώρα εκμετάλλευσης, είναι πρόωρο να δεχτούμε ότι η χορήγησή της, από μόνη της θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον κάτι τέτοιο να αποδειχθεί. Όμως υπάρχει η πιθανότητα αυτό να διαψευσθεί ή ακόμη να φανεί ότι είναι επικίνδυνο.

Για τους λόγους αυτούς είναι προς το παρόν καλύτερα να απολαμβάνουμε ένα έως δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού κάθε μέρα, συνήθεια που σχετίζεται με ευεργετικές δράσεις για την υγεία.

Βιβλιογραφία:

Food and Drug Administration 

 

 

 

 

 

 



Πρόσθεσε αυτή τη σελίδα στις αγαπημένες σου ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • dynamic pages
Αποθήκευση
Ακύρωση
Reset

Δ.Τ. Συναντηση του ΔΣ της ΠΑΝΕΠΟ με το αναπλ. Υπουργό Γεωργικής Αναπτυξης και τροφίμων

Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. συναντά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 δείτε το ΔΤ

Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017

Ιστοσελίδες με Θέσεις Εργασίας στο

USA www.winejobs.com http://www.winebusiness.com/classifieds/winejobs/ http://wineserver.ucdavis.edu/venjobs/index.php http://wine.wsu.edu/education/employment/ http://www.napawinejobs.com/ http://twitter.com/GetWineJobs http://www.getwinejobs.net/ http://bevforce.com/wine-jobs.php http://winejobs.org/ http://www.jobsforwine.com/ http://www.wineandspiritsjobs.com/jobseeker/job_listings.aspx http://winejob.com/ http://www.ewine.com/cl4221f13d/index.php http://www.winespectator.com/display/show/id/jobopenings http://www.california-wine-trails.com/?tag=wine-jobs http://www.winedegree.com/ http://www.locatewinejobs.com/ http://www.crazyaboutwine.com/jobs/ http://www.wineprorecruiters.com/   Canada http://www.canadawinejobs.ca/default.asp    UK http://www.ukwinejobs.com/ http://www.jobijoba.co.uk/wine-jobs http://www.provenancerecruitment.com/page3.htm http://www.harpers.co.uk/jobs/ http://www.careerjet.co.uk/wine-jobs.html   Australia & New Zealand http://www.jobmonkey.com/winejobs/ http://www.wineindustryjobs.com.au/ http://www.winediva.com.au/wine-jobs/ http://www.workingabroadmagazine.com/jobs-abroad/new-zealand-jobs/ http://www.winejobsonline.com/   France http://www.vitijob.com/ (και άλλες χώρες) http://www.bestsampleresume.com/find-france-wine-jobs.html http://www.vinea-recrutement.com/ http://www.agrojob.com/emploi/vins-et-alcools.asp http://jd.apec.fr/Accueil/ApecIndexAccueil.jsp http://www.pole-emploi.fr/accueil/   Italy http://www.bloglavoro.com http://www.jobrapido.it/?q=vendemmia http://www.mrlavoro.com/lavoro/vendemmia/_/ http://www.n-jobs.it/lavoro-vendemmia.html   Γερμανία - Ελβετία http://www.winzer-service.de/ http://www.weinbau.ch/stellenmarkt   Νότια Αφρι

Τετάρτη, 24 Δεκέμβριος 2014

Image - Θέσεις  Εργασίας

Θέσεις Εργασίας

Λευκάδα ...Αγγελία για οινολογικό εργαστήριο   ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ  ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, με προοπτικές μόνιμης Εργασίας   Πλήροφορίες: ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ Β ΠΑΡΟΔΟΣ ΚΑΡΑΒΕΛΑ -ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΗΛ 2645026001-6945359476 Αγγελία προσληψης Οινολόγου σε σημα

Τρίτη, 26 Ιανουάριος 2010