Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων σε συνέδριο της UNESCO

by admin

( Σαντορίνη 5-7 Νοεμβρίου 2015)

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου της Unesco στην Σαντορίνη κατά το διάστημα 5 με 7 Νοεμβρίου 2015.

Το Διεθνές Συμπόσιο είχε κεντρικό θέμα την «Κληρονομιά και Αξιοποίηση των Αμπελοοινικών περιοχών». Διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, το Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Θήρας, την ΕΔΟΑΟ, τον ΣΕΟ και την ΚΕΟΣΟΕ.

Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο θεωρεί την διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας παράδοσης , ιδιαιτέρα όσο αφορά τον αμπελοοινικό , που συμβάλει  για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας (culturallandscape) και την ένταξη οινοπαραγωγών περιοχών της Ελλάδας κάτω από την παγκόσμια κληρονομιά της Unesco.

Η θεματολογία του Συμποσίου περιλάμβανε τοποθετήσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών, την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων καθώς και  την σχέση τουρισμού και οινοτουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της αμπελοοινικής περιοχής.

Από πλευράς της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο η παρουσία της ήταν ενεργή σε όλες τις εκδηλώσεις και συζητήσεις κατά την διάρκεια του συνεδρίου ενώ ειχε και μια ενδιαφέρουσα επιστημονική παρουσίαση την δεύτερη μέρα του συνεδρίου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη έφυγε η γαλλική επιστημονική ομάδα με την επικεφαλής Joselyne Perard, καθηγήτρια στην έδρα της UNESCO στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας,η οποία εξήρε τόσο την επιστημονική κατάρτιση των ομιλητών όσο και την άψογη διοργάνωση του Συμποσίου.