Σεμινάριο ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. – Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2017

by admin

Η έκφραση της  ‘Ορυκτότητας’  στους οίνους

Ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα  σεμινάρια διοργάνωσε η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο στις 18 Φεβρουαρίου 2017 με μεγάλη επιτυχία  με θέμα την οργανοληπτική εκφραση της ‘ορυκτότηας’ στους οίνους. Στον φιλόξενο χωρο του εργαστηρίου οργανοληπτικού ελέγχου του τμηματος Οινολογίς και Τεχνολογίας αλκοολούχων Ποτών του ΑΤΕΙ  Αθηνών, μια ομάδα από δεκαπέντε ανθρώπους που εργάζονται και αγαπόυν το κρασί , επαγγελματιες (οινολόγοι, οινοποιοί,εμποροι οίνων, οινοχόοι) αλλά και οινόφιλοι   είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν τόν  πολύσυζητημένο όρο <<ορυκτότητα>> ή <<μεταλλικότητα>> , τι είναι , πως δημιουργειται , ποιοί παράγοντες τον επηρεάζουν και βέβαια πως εκφράζεται μέσω της οργανοληπτικής αντίληψης κατά την γευσιγνωσία.

Η  παρουσίαση- εισήγηση , εκανε  ο κος Λάζαρος Γατσέλος οινολόγος και γευσιγνώστης , μέλος του ΔΣ της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο , με την βοήθεια ομαδας μελών της ένωσης.Το σεμινάριο πέραν της παρουσίασης εμπεριείχε οργανοληπτικη δοκιμη προτυπων διαλ/μάτων για κατανόηση του ορου ‘ορυκτοτητα’ κατα την γευσιγνωσια και δοκιμη 10 οίνων απο όλον τον κοσμο και περιοχές όπου θεωρητικα εκφραζεται η ‘ορυκτοτητα’ πιο αντιπροσωπευτικά.

Οι εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων ήταν ακρως θετικές  και  ζητή θηκε ήδη να επαναληθφει  σύντομα. Το σεμινάριο αποτελεί κομμάτι της δια βίου εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μελών της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο, επαγγελματιών του ευρύτερου αμπελοοινικού κλάδου και της εστίασης.