1ο Επαγγελματικό Σεμινάριο Οργανοληπτικού Ελέγχου Ελαττωμάτων Οίνων

by admin

Στα πλαίσια του κύκλου σεμιναρίων εξειδικευμένης κατάρτισης, τα οποία διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Πτυχιούχων Οινολόγων, πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου το πρώτο σεμινάριο για τα Οργανοληπτικά Ελαττώματα των Οίνων.

Παρουσιάστηκαν κρασιά εμβολιασμένα με πρότυπες ουσίες, στα οποία οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν και να αναγνωρίσουν 23 γευστικά ελαττώματα που προέρχονται από το σταφύλι, τη ζύμωση, την ωρίμανση και την παλαίωση.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην ειδική αίθουσα Οργανοληπτικού Ελέγχου του Τμήματος Οινολογίας των ΤΕΙ Αθηνών με εισηγητές τους Δρ. Π. Ταταρίδη, κ. Λ. Γατσέλο και κ. Αν. Κανέλλη και το παρακολούθησαν Οινολόγοι, μέλη της ΠΑΝΕΠΟ, από πολλές αμπελουργικές περιφέρειες.

Η διεξαγωγή του επομένου κύκλου προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο και θα είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο. To σεμινάριο θα έχει διάρκεια 8 ώρες και στους συμμετέχοντες θα δίδεται έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΠΑΝΕΠΟ: panepo@panepo.gr

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει :

  • Παρουσίαση ελαττώματος :  Όνομα, μόριο, οσμή, κατώφλι αντίληψης, συνήθεις συγκεντρώσεις σε οίνους με πρόβλημα, προέλευση, τρόπος δημιουργίας, πρόληψη, αντιμετώπιση.
  • Δοκιμή πραγματικών δειγμάτων σε 4 ομάδες, ανάλογα με την προέλευση του ελαττώματος, από το σταφύλι, την ζύμωση, την ωρίμανση και την παλαίωση.
  • Σύγκριση με τυφλό (οίνο χωρίς ελάττωμα).
  • Τυφλή δοκιμή 7 ελαττωμάτων.

 

Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. θα ήθελε να ευχαριστήσεις το
Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών, την ΕΝΟΧΗΜΙΚΗ ΑΕ,
την Γεωργακόπουλος Αμπελουργική Α.Ε, τη Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε., το Κτήμα Σκούρα, τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, το Οινοποιείο Τετράμυθος

καθώς και την κα Κλαίρη Θηραίου του εστιατορίου Petit Sommelier για τη βοήθεια τους στη διεξαγωγή του Σεμιναρίου